Ercan Çankaya

Tetikçi Yeni Akit çalışanı Fatma Gülşen Koçak, dün akşam saatlerinde akademisyenlerin yabancı dil puanıyla ilgili paylaşımlarıyla Twitter’da gündem oldu.

Paylaşımlarında “YÖK’ün ne yapmak istediğini” soran Koçak, “Dün gece bütün öğretim elemanlarına gönderilen yabancı dil puanı yükseltme isteği ne anlama geliyor” dedi. “Bu barajı REİS düşürdü” diyerek tekrar yükseltilmesinin teklif dahi edilemeyeceği imasında bulunan Koçak, barajın tekrar yükseltilmesiyle “28 Şubat’ta ezilen Anadolulu akademisyenlerin önü kesilecek!” dedi.

RTE’Yİ DE ETİKETLEDİ
Bu kadarla da yetinmeyen Koçak, dil barajını geçenlerin ya Batıcı ya FETÖ'cü olduğunu iddia ederek “Dil barajı ile yine insanımız doğranıyor. REİS’e rağmen bu yapılıyor üstelik” diyerek twitine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı etiketledi.

Akit yazarı olduğu söylenen Koçak, aslında Akit “gazetesinin” bir çalışanı. 2019’da, Siyasal İslamcı Türkiye Yazarlar Birliği tarafından basın röportajı dalında ödüle layık görülmüş.

YÖK BAŞKANI’NIN AÇIKLAMASI
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, doktora eğitimine başlamak için aranan yabancı dil şartı 55’ken doçentlik başvurusunda da aynı şartın aranmasının nitelik bakımından zafiyet oluşturduğunun altını çizerek doçentlik başvurularında aranan yabancı dil puanı şartının yükseltileceğini duyurmuştu.

Türkiye’de akademik geçerliliği kabul edilen iki yabancı dil sınavı bulunuyor. ÖSYM’nin düzenlediği Yabancı Dil Sınavı (YDS) ve YÖK koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen YÖKDİL sınavı. Her iki sınavda da 80 soru bulunuyor. 55 puan almak içinse yıllara göre değişmekle birlikte 80 sorudan 40 45’ini yapmak yeterli oluyor. 2018’e kadar doçentler için dil barajı 65’ti. Bu puanı alabilmek içinse mevcut durumda 55 civarı soruya doğru cevap vermek yeterli oluyor.

'YANDAŞ AKADEMİSYENLER, 50 SORU ÇÖZEMEZ'
Fatma Gülşen Koçak, mesajında “Anadolulu akademisyenler” olarak nitelendirdiği yandaş akademisyenlerin yabancı dil sınavlarında 50 55 soru yapamayacaklarını ve barajı geçemeyeceklerini bilmeden de olsa itiraf etmiş oldu.

Bu arada YDS, sadece İngilizce, Fransızca, Almanca gibi Batı dillerinde değil; Arapça ve Farsça gibi dillerde de sınav düzenleniyor. Dil yeterliliği almak için şu anki durumda bu dillerden herhangi birinde 55 puan almak yeterli oluyor.

İLAHİYAT AKADEMİSYENLERİ ARAPÇA BİLMİYOR MU?
Fatma Gülşen Koçak’ın açıklamasından sonra akıllara, en çok öğretim üyesi ve araştırma görevlisi ilanı açan ilahiyat fakültelerini getirdi. İlahiyat Fakültesi mezunlarının 50 55 Arapça sorusuna doğru yanıt verip veremeyecekleri merak konusu oldu.

Koçak’ın paylaşımları twitter’da gece boyunca gündem oldu. 5 binden fazla kez ‘rt’lenen ‘twit’lere ve 2 bini aşkın yorum yapıldı. Kullanıcılardan birinin attığı twit’se şöyleydi:

'Anadolulu akademisyen'lerden anadil seviyesinde İngilizce vb. bilen çok insan var. Ödünüz kopar onlara kadro verilse, ezilmek neymiş görürsünüz o zaman.

Twitter kullanıcısının tepkisi, yine AKP döneminde araştırma görevliliği mülakatlarında dil puanının ağırlığının düşürülerek mülakatlarda dil bilenler yerine yandaşların önünün açılmasına yol açan uygulamayı getirdi.