UMUT TAŞTAN

Van'ın Çatak ilçesinde bulunan bir lisede 20 Mayıs 2019’da iki öğretmenin doğum günü kutlamak için birbirlerine sarılarak tebrik etmesi suç oldu. "Hizmet içinde devlet memurunun itibar ve güven duygusuna sarsacak nitelikte davranışta bulunmak" iddiasıyla başlatılan idari soruşturmada kadın öğretmene "aylıktan kesme", erkek öğretmene ise sürgün cezası çıktı.

Doğum günü olan kadın öğretmeni, erkek öğretmenin sarılarak tebrik etmesi başka 2 öğretmen tarafından okul müdürüne şikayet edildi. Ardından öğretmenlerle toplantı yapan okul müdürü yaşanan görüntülerin uygunsuz olduğu iddiasında bulunarak 2 öğretmen hakkında idari soruşturma açılmasını talep etti.

Yaşanan duruma tepki gösteren Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım Toplumsal Haber’e açıklamalarda bulundu.

Yıldırım yaşanan duruma olağan bakılamayacağını dile getirerek bu şikayeti yapanlara ve öğretmenler hakkında verilen kararlarda kimlerin olduğuna bakmak gerektiğini söyledi.

Bulundukları makamlara nasıl geldiklerinin araştırılması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım ‘’Buradaki olaya olağan bakmamız tabii ki söz konusu olmaz. Burada neyle ilgili sorun var, Van Milli Eğitim Müdürü, Müdür yardımcıları, müfettişler, muhakkikler kim varsa bu konu ile ilgili bu kişilerin oraya nasıl atandıkları ve kimin yönlendirdiğine bakmak gerek’’ dedi.

Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım’ın açıklamaları şu şekilde:

‘BU İNSANLAR GERİCİ TEMELDEN GELİYOR’
Şimdi bunlar çok sıradan bir konuyu bile bu şekilde, kişilerin sanki birlikte başka bir şey yapıyormuş gibi densizce ve ahlaksız bir moda sokmaları bu insanların kesinlikle gerici ve irticacı bir temelden geldikleri anlamını taşıyor. Bu müfettişler hakkında derhal şikâyette bulunulmalı ve soruşturma açılmalıdır ki sanırım öğretmenlerin bu konuda beyanları var. Biz oradaki öğretmenlerimizin sonuna kadar da yanında olacağız. İletişim kurmaya çalışıyoruz kendileriyle. O arkadaşlarımız ile mutlaka görüşeceğiz ve hukuken Eğitim-İş olarak sonuna kadar yanlarında olacağız.

‘BÜTÜN ÖĞRETMENLERE HAKARETTİR’
Emin olun oradaki müfettişler ve bunu kabul eden yetkili amirler hakkında da mutlaka ceza çıkacaktır. Bundan kurtuluşları falan yok. Bu aleni bir irticaiyi bir bakış açısıdır. Bu insanların Milli Eğitim’in o kadrolarında bulunmamaları gerekir. Bu konuya böyle bakan bir zihniyet, tabii ki hiçbirini bilmiyoruz ama başka hangi konulara bu kafayla baktılar, hangi konuları bu şekilde sonuçlandırdılar. Bu nedenle tamamen bir şaibe ve kötü niyetle yaklaşım var. Oradaki iki öğretmene ve tabii ki bütün öğretmenlere hakaret anlamı taşıyor.

‘İDAREDCİLER YÖNLENDİRMİŞTİR’
Oradaki öğretmenlerin, meslektaşlarını şikâyet etmeleri elbette ki yanlış olan bir şey ama hadi birileri şikâyet etti, bir üst mercide bulunanların bunun ne kadar yanlış olduğuyla ilgili şikâyet edenlere geri dönüş yapmaları gerekiyordu. Şikâyet eden öğretmenlerin bunu yukarıya sormadan yapmış olduklarını düşünmüyoruz. Oradaki idarecilere sormadan yapılmış olamaz. Müdür, müdür yardımcılarına sormadan hiçbir öğretmen böyle bir görüntüyü şikâyet etme konusuna girmez, mutlaka sormuşlardır ve onlar da yönlendirmişlerdir.

BİAT KÜLTÜRÜNÜN GETİRDİĞİ BİR OLAY
Burada zincirleme bir felaket var. Oradaki öğretmenler, okul idarecileri, bu şikâyet gittiğinde Milli Eğitim’den bunu müfettişlere yönlendirenler, gelen müfettişler, müfettişlerin böyle bir rapor düzenlemesi ve bunun da yine İlçe Milli Eğitim’de onaylanması sırasında nereden baksanız 8-10 birim var bu yanlışlığın içerisine kapılmış olan. Ve bir tane akıllı, sağduyulu birinin çıkıp da yaptığımız şey doğru değil diyememesi kadar facia bir şey olamaz. Bu emir komuta zincirine dönüşmüş durumda, biat kültürünün getirdiği bir olay bu.