Meclis’e sunulan 15 maddelik yapılandırma düzenlemesiyle üniversite mezunu olan yaklaşık 5 milyon kişinin öğrenim kredisi borcuyla ilgili yapılandırmaya gidebileceği duyuruldu.

Posta gazetesinin haberine göre AKP tarafından Meclis’e sunulduğu belirtilen ve "vergi ve prim borçlarında önemli kolaylıklar sağladığı" öne sürülen yeni yapılandırma paketiyle 30 Nisan 2021’den önceki Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) olan öğrenim ve katkı kredisi borçları yapılandırma kapsama alınacak. KYK borçlarının taksitlendirilmesi yeni ve "müjde" gibi duyurulsa da öğrenim kredileri geçtiğimiz aylarda uygulanan vergi yapılandırması kapsamına da alınmıştı. Pandemide borç ödemek için sokağa çıkanların kısıtlamalardan muaf tutulmasına ilişkin bir genelge bile yayımlanmıştı.

ÖĞRENCİLER SİLİNMESİNİ İSTİYOR
Ancak öğrenciler ve mezunlar uzun zamandır ödenmeyen KYK borçlarının silinmesini istiyor. Yıllardır bu konuda mücadele eden, kampanyalar düzenleyen öğrenciler vade uzatma, faiz indirimi, borç yapılandırma gibi uygulamaların "çözüm" olamayacağını, derhal tüm borçların silinmesini daha önce de talep etmişti.

KYK borçları en son 2020 yılında e-hacizlerle gündeme gelmişti. Yüz binlerce kişinin hesaplarına habersiz şekilde bloke konmuştu. Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişinin öğrenim kredisi borcu bulunuyor.