Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programından mezun olan bir kişi 2013'de dava açtı. Söz konusu kişi, Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce düzenlenen suni tohumlama kursuna katılmak istedi. Ancak bu talebi “örgün eğitim” mezunu olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Bu gelişme üzerine yurttaş, suni tohumla faaliyetlerini düzenleyen yönetmelikte yer alan “örgün” eğitim kelimesinin iptali için Danıştay’da dava açtı.

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın aktardığına göre davanın görüldüğü Danıştay 10. Dairesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan savunma istedi. Bakanlıktan gönderilen savunmada, açık öğretim mezunu teknikerlerin uygulamalı eğitim almadıklarına dikkat çekildi. Hayvanlara yapılan suni tohumlama uygulaması sırasında yapılan en basit bir hatanın bile hayvanlarda kalıcı hasarlara olabileceği belirtildi. Davanın reddedilmesi istendi.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
Danıştay tetkik hakimi ve savcıysa davanın kabulüyle yönetmeliğinin ilgili kısmının iptalini istedi. Her iki isim de görüşlerinde, açık öğretim-örgün eğitim ayrımının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurguladı.

'ÖRGÜN' KELİMESİ İPTAL EDİLDİ
Taraflarının beyanlarını alan Danıştay 10. Dairesi, yönetmelikte yer alan “örgün” kelimesini iptal etti. Yani açık öğretim mezunu veteriner teknikerinin suni tohumlama kursuna katılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararda, açık öğretim mezunlarının örgün öğretim mezunlarıyla tamamen eşit haklara sahip olduğuna vurgu yapıldı. Söz konusu tamamlama eğitimlerine açık eğitim mezunlarının alınmamasının eşitlik ilkesine aykırılık oluşturacağı kaydedildi. Karar aynı zamanda tüm açık öğretim mezunları için emsal olacak.