UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak tanınan ve popüler bir turizm merkezi olan Efes Antik Kenti, İzmir'in Selçuk ilçesinde yer almaktadır. Kuruluşu M.Ö 6000 yıllarına dayanan şehir Roma Cumhuriyeti'nin bir parçası haline geldikten sonra gelişmiştir.

Görkemli mimarisi, kamu binaları ve kültürel çekicilikleri ile ünlenen şehir aynı zamanda önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Roma yönetimi altında gelişen kent Asya'nın ilk büyük başkenti olarak bilinmektedir ve 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır.

EFES ANTİK KENTİ'NE NASIL GİDİLİR?
İzmir ilinin Şelçuk ilçesine bağlı olan Efes Antik Kenti'ne gitmek için İzmir Otogarı'ndan kentin bulunduğu noktaya saat başı otobüs kalkmaktadır.

Bununla beraber ilçe merkezinden ve Kuşadası'ndan kalkan minibüslerle de ulaşım sağlanabilir.

EFES ANTİK KENTİ BAŞLICA GEZİLECEK YERLER
Celsus Kütüphanesi: Efes'teki en ünlü yapılardan biri Celsus Kütüphanesidir. İçinde yaklaşık 15 bin kitap bulunan kütüphanenin heykeller ve karmaşık kabartmalarla süslenmiş cephesi günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir.

Artemis Tapınağı: Efes, Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Artemis Tapınağı'na ev sahipliği yapmıştır. Tapınak, Yunan tanrıçası Artemis'e adanmışır. Ancak tapınak birçok kez yıkılmıştır ve bugün sadece birkaç kalıntı kalmıştır.

Büyük Tiyatro: Efes'te dikkat çeken bir diğer yapı ise 25.000 seyirci kapasiteli Büyük Tiyatro'dur. Tiyatro gösterileri  ve gladyatör oyunları dahil olmak üzere çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmıştır. Tiyatro, halen konserler ve etkinlikler için kullanılmaktadır.

Varius Hamamı:  Varius Hamamı, M.S. 100'lü yılların başında inşa edilmiştir. Dönemine göre oldukça yüksek bir teknoloji ile inşa edilmiş olan hamam 3 katlıdır.

Meryem Ana Kilisesi: Hz. Meryem'in son istirahat yeri olduğuna inanılan Meryem Ana Evi, Efes yakınlarında bulunur. Hristiyanlar için kutsal kabul edilen kilise en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.