Bizzat Ukrayna Askeri İstihbarat Başkan Yardımcısı Vadim Skibitski, “Mühimmatımız kalmadı” açıklamasında bulundu.

Ukrayna’nın 26 milyar doları aşan askeri yardıma rağmen cephanesiz ve silahsız kalması, dünyada gündem oldu.

Başta ABD olmak üzere birçok NATO ülkesi, tanksavar füzesi envanterlerinin üçte birinden fazlasını Ukrayna’ya gönderdi.

Yirmi binden fazla tanksavar, 10 binden fazla omuzdan atmalı uçaksavar, on binlerce piyade tüfeği, mayın, çelik yelek, top mermisi, havan mühimmatı ve el bombası, Ukrayna’ya hibe edildi.

Ancak Ukrayna’ya verilen silahların çok hızlı bir şekilde tükendiği ortaya çıktı. Amerikalı askeri yetkililer, “Bir haftalık mühimmatı bir günde tüketiyorlar” dedi. Rus ordusunun, silah sevkiyatlarını balistik füzeler ile hedef aldığı ve cepheye ulaşabilen silahların da önemli bir kısmının imha edildiği kayıtlara geçti. 

Bunun haricinde Rusya’nın, İngiliz, İsveç, Amerikan ve Fransız yapımı toplam binden fazla tanksavar füzesini ele geçirdiği, on binlerce ton hiç açılmamış mühimmat sandığına da el koyduğu bildirildi.

Ukrayna’ya yapılan silah yardımları yüzünden, birçok Avrupa ülkesinin silah stoklarının tükendiği, cephanesinin kalmadığı ve hiçbir silahlı çatışmaya hazır olmadığı, Avrupa Birliği Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından itiraf edildi.

İŞTE ZELENSKİY’NİN “SAVAŞ LİSTESİ
“Silahımız kalmadı” diyen ve sürekli olarak Batı ülkelerinden askeri yardım talebinde bulunan Ukrayna, bu defa tam olarak ne istediğini açık açık yazdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin başdanışmanı Mihail Podolyak, yaptığı Twitter paylaşımı ile “Zelenskiy’nin savaş listesini” yayınladı. İşte Ukrayna’nın “savaşı kazanmak için” talep ettiği silahlar:

-500 tank

-Bin adet 155 milimetre obüs bataryası 

-300 Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA)

-2 bin zırhlı araç

-Bin adet İHA