111 gündür devam eden RusyaUkrayna Savaşı’nda, binlerce yıllık Türk taktiği uygulandı.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde yer alan Severodonetsk şehri, haftalardır çatışmaların merkezi oldu.

Rus güçleri, şehrin yüzde 80’inin ele geçirdi. Ukrayna ordusu, buna karşılık olarak “karşı saldırı” başlattığını duyurdu. Rus askerleri, karşı saldırı başlayınca geri çekildi. Batı medyası ve Ukrayna basını, “Başarılı karşı saldırı” ile şehrin yarısının geri alındığını ilan etti.

Ukrayna ordusu, nehir ile çevrelenen şehre ulaşım sağlayan tek köprü üstünden şehre yaklaşık bin 500 asker, ve 500’den fazla yabancı paralı asker gönderdi. Rus ordusu, köprüye dokunmadı.

Bölgedeki Ukrayna askerlerinin tamamı nehri geçince, Rus ordusu köprüyü havaya uçurdu. Severodonetsk şehrindeki yaklaşık iki bin kişilik Ukrayna ordusu ve yabancı paralı askerler, bir anda Rus ordusu tarafından kuşatıldı.

Ukrayna askerlerinin, “Azot Sanayi Tesisleri” denilen kimyasal sanayi bölgesine çekildiği bildirildi. İsim benzerliği sebebiyle akıllara Mariupol’daki Avostal fabrikaları geldi.

SAHTE RİCAT TAKTİĞİ
Türk tarihinde önemli bir yeri olan sahte ricat taktiği, birçok savaşta kullanıldı.

Türk orduları, düşman ile çatıştıktan sonra geri çekilerek düşmanın kendisini takip etmesini sağlardı. Geri çekilen birlikleri takip eden düşman kuvvetleri, bölgede bekleyen diğer Türk güçleri tarafından ani bir baskın ile hilal şeklinde çembere alınırdı. 

Bu taktik “hilal taktiği” veya “sahte ricat” olarak adlandırıldı.