Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Uzmanı Doç. Dr. Mağrur Kazak, estetik kaygılar nedeniyle dişlerini beyazlatmak isteyenlerin sayısındaki artışa dikkat çekerek, dişlerdeki renk değişimlerinin nedenleri ve diş beyazlatma işlemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

"Dişlerde yaşanan renk değişimlerinin dış ve iç kaynaklı, ayrıca lekenin içselleştirilmesi olmak üzere üç sebepten kaynaklandığını belirtti. Dış kaynaklı renklenmeler daha çok tütün, kahve, çay, kola kaynaklı lekelerle, kötü ağız hijyenine bağlı gelişiyorken, iç kaynaklı renklenmeler dişlerin gelişimi sırasında ve dişlerin sürmesinden sonra meydana geliyor" dedi. Kazak, iç kaynaklı renklenmeler üzerinde durarak, hamilelik sürecinde plasenta bariyerini aşabilen geniş spektrumlu bir antibiyotik olan tetrasiklinin, diş gelişimi sırasında kullanıldığında sarımsı veya kahverengi-gri renklenmelere yol açabileceğini belirtti. Dişlerdeki renklenmenin şiddetinin tetrasiklin grubuna, kullanım süresine ve kullanıldığı dönemde dişin hangi gelişim aşamasında olduğuna bağlı olarak değiştiğini ifade etti. Ayrıca, hamilelik döneminde kullanılan tetrasiklin grubundaki antibiyotiklerin geri dönüşü olmayan renklenmelere neden olabileceğini vurguladı.

Kazak, diş beyazlatma işlemi yapılacak kişilerin diş minelerinde ciddi çatlak veya aşınma olmaması, aşırı hassasiyet yaşamamaları ve diş sıkma veya gıcırdatma gibi parafonksiyonel alışkanlıklarının bulunmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, aşırı sigara içenler ve yoğun çay/kahve tüketenlerde beyazlatma işleminin başarılı sonuçlar vermediğini söyledi.

Hamile ve emziren hastalara, 14 yaşından küçüklere ve beklentisi çok yüksek olan kişilere diş beyazlatma işlemi yapılmaması gerektiğini vurgulayan Kazak, ciddi renklenmiş dişlere sahip bireyler için ise lamina veneer uygulamasının daha tatmin edici sonuçlar sağlayacağını ifade etti.

Diş beyazlatma işlemine hastanın gülme hattının değerlendirilmesiyle başlanması gerektiğini belirten Kazak, beyazlatma tedavisinin hekim kontrolünde yapılması durumunda dişlerin zarar görmeyeceğini vurguladı. Ayrıca, diş hekimi kontrolü dışında ve bilinçsizce kullanılan beyazlatma ürünlerinin dişlerin sert ve yumuşak dokularına ve mevcut restorasyonlara zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu. İnternette veya marketlerde satılan ve sadece tavsiye üzerine alınan ürünlerin içerikleri, muhtemel yan etkileri ve biyouyumlulukları bilinmediği için istenen beyazlığın elde edilemeyeceğini ve ciddi sorunlarla karşılaşılabileceğini de ekledi.