Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, gebelikte şeker hastalığı hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Gebelik şekeri, gebelik sırasında tespit edilen kan şekeri yüksekliğidir. Bu durum annede yüksek tansiyon gelişme riskini artırır ve bebekte yenidoğan döneminde hipoglisemi (şeker düşüklüğü) ve yenidoğan sarılığına neden olabilir. Şeker hastalığı gelişme riskini artıran unsurlar arasında ailede şeker hastalığı öyküsü, gebelikten önce kilolu olmak, daha önce 4,5 kilogramdan ağır bebek doğurmuş olmak, erken doğum öyküsü, gebelik öncesi gizli şeker hastalığı, 25 yaşın üzerinde gebe kalmak ve polikistik over sendromu bulunur.”

Gebelik Şekerine Dikkat!
Uzm. Dr. Tutal, gebelik şekeri teşhisinin genellikle 24. ve 28. haftalar arasında konulduğunu belirtti. Daha önce gebelik şekeri geçirmiş olan veya risk altında olan kişiler için 13. haftadan önce de testlerin yapılabileceğini ekledi. Gebelik şekeri taraması, oral glukoz tolerans testi (şeker yükleme testi) ile yapılır. İlk olarak 50 gram glukozlu içecek içildikten sonra kan şekeri ölçülür, sonuç anormal ise 100 gram glukoz ile tekrar test yapılır.

Şeker Yükleme Testi ve Riskler
Dr. Tutal, şeker yükleme testinin zararlı olmadığını belirterek, “Test sırasında alınan şeker miktarı bir bardak şekerli içecek, birkaç dilim tatlı ya da bir tabak pilavdaki şeker miktarı kadardır. Asıl riskli olan, annede gebelik şekeri olması ve bunun bilinmemesidir. Gebelik şekeri olan annelerin bebeklerinde doğum sonrası kan şekeri düşebilir, bu da ciddi durumlara yol açabilir. Ayrıca, bu bebeklerin ileri yaşlarda obezite ve tip 2 diyabet riskleri artmıştır” dedi.

Anneye Verdiği Zararlar
Gebelik şekeri, annede yüksek tansiyon ve preeklampsi riskini artırır. Bir sonraki gebelikte tekrar gebelik şekeri gelişme olasılığı yüksektir ve yaş ilerledikçe tip 2 diyabet riski artar. Sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri, gelecekte şeker hastası olma riskini azaltabilir. Diyetle kontrol altına alınamayan hastalarda insülin tedavisi gerekebilir. Doğum sonrası kan şekeri takibi yapılmalı ve normal seviyelere döndüğünden emin olunmalıdır. Her 2-3 yılda bir diyabet riski değerlendirilmelidir. Bu hastalığın tedavisi, endokrinoloji ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır.