Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı ve barajlarda su doluluk oranlarının düşmesi, kuraklık riskini yeniden gündeme taşırken; yağışların önümüzdeki günlerde de mevsim normallerinin dışında seyretme ihtimali Yozgat çiftçisini kaygılandırıyor. Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Yozgat’ın İç Anadolu Bölgesi’ni temsil eden, geniş üretim alanları ile üretim deseni ve iklim parametreleriyle önemli bir bölge olduğunu söyledi. Yozgat’ın şu an itibarıyla kuraklıktan orta derecede etkilenen illerden biri olduğunu belirten Yılmaz, “Çok korkunç bir afetle karşı karşıya değiliz doğrusu. Şu an itibarıyla sahaya çıktığımızda orta düzeyde bir kuraklık var" dedi.

güngör yılmaz

Prof. Güngör Yılmaz 

'MART, NİSAN VE MAYIS YAĞIŞLARINA UMUT BAĞLADIK'
"Yozgat ve civarında İç Anadolu Bölgesi’nde mart, nisan ve mayıs yağışlarına umut bağladık” diyen Prof. Dr. Yılmaz, “Uzun yıllar ortalamalarına baktığımızda yağış gözüküyor ama bu yıl ne kadar gerçekleşir, onu önümüzdeki süreçlerde göreceğiz. Dolayısıyla Yozgat ve İç Anadolu Bölgesi’nin kuraklıktan etkilenmesi düzeyi mart, nisan ve mayısta alabileceğimiz yağışlarla ilişkili. Kar yeterince yağmadı. Toprak gerçekten yeterince bir su rezervine ulaşamadı. Olası yağmurlar inşallah bizi korkulu olmaktan çıkartacaktır” diye konuştu.

'OLASI BİR RİSKİN DAĞITILMASI LAZIM'
Çiftçilerin tarımsal üretimde iyi bir planlama yapması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, Yozgat çiftçilerine önerilerini şöyle sıraladı:

Bir defa iyi bir üretim planlaması, ürün deseninin dağıtılarak sadece sulayarak yetiştireceği tek bir bitki değil, başka bitkileri de dikkate alarak, olası bir riskin dağıtılması lazım. Adamın bin dekarlık alanı var, bunun tamamına ürününü ekerseniz, o da kuraklıktan etkilenirse kaybeder. O yüzden onun dağıtılması lazım. Sulanmadan yetiştiren bitkileri de ürün deseninde bulundurmamız lazım. Daha az su ile yetişebilen bitkileri de farklı dönemlerde suya ihtiyaç duyan bitkileri de. Böyle bir çeşitlilik yapması lazım. Gübre verirken su konusuna dikkat etmesi lazım. Suyu, yağışı, topraktaki nemi da dikkate alarak işlerini yapması lazım. Onun ötesinde suyu dikkatli kullanması lazım, bitkinin kök bölgesine, hedefe nokta atışı verebilecek sistemler kullanmasını istiyoruz. Yüzeyin her tarafı sulayacak sulama sistemlerinden uzak durmasını, suyu zayi etmemesini, az suyu varsa bitkilerin sadece ve sadece kritik dönemlerimde suyu vermesini arzu ederiz. Üreticilerin zaman zaman teknik teşkilâtla işte üniversitemizle tarım il veya ilçe müdürlükleri ile irtibat halinde olmalarını, yani teknik bilgi eksikliklerini anında karşılayacak refleksleri göstermelerini istiyoruz. Bazı alışkanlıkların artık çiftçilerin değiştirmesi ve biraz gözünü açıp çevreye bakmalarını öneriyorum.