Türkiye Komünist Partisi (TKP), seçim kampanyası kapsamında Yunanistan’ın üçüncü büyük şehri Patras’ın komünist belediye başkanı, Yunanistan Komünist Partili (KKE) Kostas Peletidis’i İstanbul’da konuk etti. 

Gazetecilerle buluşmada ilk sözü alan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, TİP'in Hatay'da adaylığını geri çektiği Gökhan Zan hakkındaki iddialara değindi. Kemal Okuyan, yerel seçimlere dair şunları söyledi: 

Tartışma programla olur. Neyi tartışıyoruz biz? Siyaset yerine kişileri tartışıyoruz. O kişilerin siyasi görüşlerini değil de kimin kime daha iyi laf soktuğunu tartışıyoruz. Siyaset sahnesinde hiç yeri olmayacak Gökhan Zan gibi tipleri tartışıyoruz. Çok çok önemli başlıklar güme gidiyor.

'NE DEDİĞİ BELLİ OLMAYAN BİR TOPLULUKLA MÜCADELE EDİYORUZ'

"Karşımızda ne dediği belli olmayan bir toplulukla mücadele ediyoruz" diyen Okuyan, diğer partilere çağrı yaptı:

- Medya da bir taraftan bu kişiliksiz siyaseti pompalıyor. Hangi parti olursa olsun, bir kişi çıksın desin ki ben TKP ile tartışırım. Liberal Demokrat Parti’yi özlemeye başladık. Karşımızda ne olduğu belli olmayan birçok parti. Tartışılmayan bir seçimde derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Çağrımızdır, çıkın karşımıza tartışın. Adayların yarısı son bir yıl içinde parti değiştirdi. Bazılarının sicilinde 5-6 tane parti var. İnsanların siyasi görüşü değişebilir ama neden değiştiğini söylesinler biz de bilelim.

'TİP İLE FARKLI DÜNYALARIN PARTİLERİYİZ'

Anket şirketlerinin propaganda makinesi gibi işlediğini ve TKP’nin anketlerde sorulmadığını belirten Okuyan, Hatay’da TİP’in Gökhan Zan’a desteğini çekmesi hakkındaki soruya şöyle yanıt verdi: 

- TİP ile bir yoldaşlık ilişkimiz yok. Tamamen farklı dünyaların partisiyiz. Türkiye’nin en önemli gündemi değildir. Fazla girmemeye çalışıyoruz ama şunun altını çiziyoruz: detaylarda ayrılmıyoruz. Çok köklü ayrılıklarımız var. TKP’nin TİP ile bir yakın akrabalığı yok çok net söylüyorum. Diğer partilere nasıl yaklaşıyorsak TİP’e de öyle yaklaşıyoruz. 

- Seçmenler TİP ile TKP bir araya gelse diyordur bu ayrı bir şey. Bu bir düşmanlık tanımı da değil yanlış anlaşılmasın. Gökhan Zan kimdir? Türkiye siyasetinde neden bu kadar tartışılan bir figür olmuştur sorusunun yanıtı bizde yok. Yüzlerce Gökhan Zan var. Neden önemli oldu Türkiye siyasetinde?  

KOMÜNİST BAŞKAN PELETİDİS: TÜRKİYE'DEKİ DURUMLA YUNANİSTAN'DAKİ DURUM ÇOK PARALEL

Yunanistan’ın üçüncü büyük şehri Patras'ın Belediye Başkanı Kostas Peletidis ise “Türkiye’deki durumla Yunanistan’daki durum çok paralel” dedi ve şunları söyledi:

TKP’nin yerel seçimlerde güçlenmesi, TKP’li belediye başkanlarının ve belediye meclis üyelerinin seçilmesi halk için büyük önem taşıyor. Halkın daha iyi bir yaşam mücadelesinde böyle bir dayanağa sahip olması oldukça önemli bir gelişme olacaktır.

Her iki ülkede de büyük yıkım ve mağduriyetlere neden olan politikalarla karşı karşıya olunduğunu belirten Yunan Belediye Başkanı, “Halkın güvenliği ve ihtiyaçları iki ülkede de birer maliyet olarak görülüyor ve sermaye gruplarının kârları uğruna feda ediliyor. Azınlığın kârlarına hizmet edilmesi için değil çoğunluğun ihtiyaçlarının karşılanması için komünistlerin her yerde güçlendiği bir mücadeleye ihtiyacımız var” dedi.

Patras, Yunanistan’ın Batı Yunanistan bölgesinin başkenti ve 215 bin nüfusuyla ülkenin üçüncü büyük şehri. Ülkenin “batıya açılan kapısı” sayılan Patras, bu nedenle Yunanistan’ın önemli ticari limanlarından birine sahip. Öte yandan şehir, özellikle teknoloji eğitiminde öne çıkan bilim araştırma merkezleri ve Patras Karnavalı’yla öne çıkan canlı bir kültür sanat hayatına sahip.

Peletidis, “Hükümetlerin halk düşmanı politikaları nedeniyle karşılaştığımız zorluklara rağmen deneyimlerimiz komünistlerin bir değişim yaratabileceğini gösteriyor: Komünistler her zaman halkın çıkarlarını savunurlar. Hep doğruyu söyler, asla burjuva partilerinin temsilcileri gibi halkı aldatmazlar. Halk düşmanı düzenin bir parçası olan belediyelerde komünistlerin bulunması büyük bir anlam taşıyor. Çünkü belediyeler aslında halka hizmet etmesi gereken kurumlar olmasına rağmen, pratikte, sermayedarlar için halkın parası kullanılarak her tür anlaşmanın yapılığı kâr kaynakları olarak işliyor” dedi.

‘KOMÜNİST BELEDİYE ÇÖLDE BİR VAHA DEĞİL, MÜCADELE ŞART' 

Toplantıdaki gazetecilerin “Patras’ta üç dönemdir yönetim sizde, bu süreçte dar gelirlilerin hayatı nasıl değişti?” sorusuna Peletidis, gerçekçi olmayan beklentilere girmemeyi, mücadele etmenin zorunluluğunu vurgulayan bir yanıt verdi: “İşçi sınıfının hayatı Yunanistan genelinde nasıl bir hayat sürüyorsa, hatta Türkiye’de nasıl bir hayat sürüyorsa, Patras’ta da çok farklı değil. Başkalarının emeğini sömürenlerin hayatları da öyle. Biz Patras’ta şunu söylüyoruz: ‘Siz işçiler, ne fark var aranızda? Çıkarlarınız ortak değil mi? Sorunlarınızın gerçek nedenleri kim? Siz sömürenler değil mi bu sorunların sorumlusu? Servet sahibi olanlar kimleri kullanarak bu zenginliğe sahip oluyor?”

Peletidis, belediye olarak kendilerinin “Çoklar, bir tarafa geçelim, diğer tarafı karşımıza alalım, hükümeti de o tarafa alalım, mücadele edelim, ifşa edelim, durumumuzun gerçek nedenleri nedir anlatalım” çağrısında bulunduklarını belirtti.

“Biz çölde vaha değiliz, ama nefes alıyoruz. Karşı cepheyi sıkıştırıyoruz. Gençler haklarını savunmayı öğreniyor. Yıkanmış beyinleri uyandırıyoruz. Işığı aydınlatıyoruz. Haysiyetimiz var. Bunlar az şey mi?”

‘KAMUSAL ALANLARA SERMAYE GÖZ DİKTİ, BİZ KAZANDIK'

Peletidis, Patras’ta kamusal alanlar üzerinde sermayeyle halk arasında karşı karşıya geliş yaşandığını belirterek, “Biz kazandık. İş merkezleri yapmak istiyorlardı, biz buraları büyük parklar, meydanlar yaptık” dedi.

Emekçilerin çocuklarının tatile gidemediğini belirten Peletidis, “Biz ücretsiz çocuk kampları yaptık. Mahalle içlerine çocuklar için oyun merkezleri yaptık. Anaokulları ücretliydi, biz ücretsiz yaptık ve sayılarını artırdık” dedi.

Patras’ta ailelerin çocuklarını eğitimlerine destek için dershanelere gönderdiğini belirten Peletidis, “Peki yoksul çocukları nereye gidiyor? Bizim kurduğumuz halk dershanelerine” dedi.

‘HAKLARIMIZ İÇİN PATRAS HALKI OLARAK 220 KM YÜRÜDÜK'

Yerel yönetimler açısından en kritik başlıklardan biri, bütçe. Peletidis, halkın bütçesini artırmak için Patras’tan Atina’ya kadar 220 kilometre yolu Patras halkıyla birlikte yürüyerek eylem yaptıklarını ve bu eylem sonunda kazandıklarını belirtti.

Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi, Yunanistan’da da spor, halkın en önemli ilgi alanlarından biri. Peletidis, “Yunanistan’ın en büyük stadyumunu inşa ettik Patras’ta” dedi.