Toplumsal Haber Merkezi

2013’teki Gezi Direnişi’nden bu yana Taksim’in ve Gezi Parkı’nın kompozisyonu oldukça değişti. 2013’te kullanılmasa bile hala yerinde duran Atatürk Kültür Merkezi artık yerinde yok. 1994’te İBB Başkanı olmasından bu yana Erdoğan’ın takıntısı haline gelen Taksim camisi tamamlanmak üzere. Mimari anlamda çeşitli fiziksel müdahaleler ve peyzaj düzenlemeleriyle Atatürk Anıtı görünmez hale getirildi. Meydana kimliğini veren silueti kayboldu.

Geçtiğimiz hafta alınan bir karar AKP iktidarının son olarak Gezi Parkı’na saldırmaya hazırlandığını gösteriyor.

KARARIN HUKUKİ DAYANAĞI NE?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetindeki Taksim Gezi Parkı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Geçen hafta alınan karar, Vakıflar Kanunu’ndaki 30. maddeye dayandırıldı.

Medyascope'tan Fırat Fıstık'ın haberine göre tapuda İBB’ye tahsis edilmiş olan ve mülkiyeti İBB’de bulunan Taksim Gezi Parkı, geçen hafta alınan kararla Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Devir işlemiyse Vakıflar Kanunu 30. maddeye dayandırılıyor.

Vakıflar Kanunu’nun 30’uncu maddesinde “Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur” ifadesi yer alıyor.

Herhangi bir taşınmaz üzerinde vakıflara ait bir mal varsa, Vakıflar Genel Müdürlüğü, buna dayanarak geri tescil talep edebiliyor. Bu hak, belediyeye, özel idareye veya Hazine’ye geçmiş tüm taşınmazlar için geçerli.

AKP, YENİ BİR GÜÇ GÖSTERİSİNE Mİ HAZIRLANIYOR
Her ne kadar karara hukuki bir kılıf bulmak mümkün olsa da tüm dünyada pandeminin bütün yükü üstüne yıkılan işçiler, emekçiler ve küçük esnaf ve zanaatkarın kitlesel hareketler yarattığı, krizin gün be gün derinleştiği bu günlerde alınan bu karar iktidarın bir provokasyon hazırlığında olduğu kuşkusu yaratıyor. İktidarın, tekrar ayağa kalkma ihtimali olan kitlelere Gezi Parkı üstünden güç gösterisi yapma ihtimali endişe yaratıyor.