Ercan Çankaya

Bugün ajansların geçtiği bir haberde, “Ankara Çankaya'da, yakınındaki inşaat çalışmaları nedeniyle temelinde kayma olan ve istinat duvarı yıkılan 8 katlı bir apartmanla birlikte toplam 21 bina boşaltıldı” deniyordu. Boşaltılan binaların önünde dev yarıklar meydana geldi. Büyük panik yaşandı.

Mektep Sokak’ta bir arsada yapımına başlanan inşaat çalışması sırasında temel kazısının bitişiğinde bulunan Altay Sokak’taki 8 katlı Açelya Apartmanı’nın temelinde kayma meydana geldi” denilen haberde, “Binanın temelinde boşluk oluşmasıyla çökme tehlikesi meydana geldi. Bina sakinleri, gelen çatırtı sesleriyle panik yaşadı. İhbar üzerine polis, itfaiye, AFAD, UMKE ve belediye ekipleri bölgeye sevk edildi. Polis ekipleri, yıkılma tehlikesine karşı çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Açelya Apartmanı ile beraber toplam 21 bina tahliye edildi” ifadeleri kullanılmıştı.

Boşaltılan binalar bugün Çankaya Belediyesi ekiplerince yıkıldı. Yıkımı izlemeye sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Alper Taşdelen de geldi.

UĞRUNA İMAR PLANI DEĞİŞTİRİLEN BİNALARI BİR ESKİ BİNA TUTUYORMUŞ
Sosyal medyada konuyla ilgili şu iddia dile getirildi:

Şehirciliğimizin kısa özeti:

Şu soldaki resimdeki üç katlı binayı yıkıp kat çıkmak istemişler.

Sonuçta, arkada görünen kule gibi bina kaymaya başlamış; çevredeki 21 bina tahliye edilmiş.

Şimdi ilk fotoğrafa bakalım. Fotoğrafta eski, fakat şirin bir bina var. Bu bina, yerine arkasındaki gibi daha lüks binalar yapılmak için yıkılıyor. 

Şimdi arkadaki o lüks binaları görelim:

Öndeki bina, arkasındaki binalara benzer yeni bir bina yapılmak için yıkılınca sonuç bu oluyor:

Ankara Altay Sokak

KONUNUN ANITKABİR'LE İLGİSİ NE?
Öte yandan CHP’li Çankaya Belediye Meclisi’nin Anıtkabir koruma kanununa aykırı olarak Anıtkabir çevresinde 4 kat sınırına aykırı bir şekilde 10 kat bina yapılabilir kararı aldığı görülüyor. Yapılan itirazları dikkate almayan Çankaya Belediyesi’nin Anıtkabir’in şehir siluetindeki belirleyici konumuna zarar vereceğinden endişe ediliyor.

Alınan karar, yıkımın meydana geldiği bu bölgeyi de kapsıyor.

Yıkılan binaların yerine yapılacak binaların kaç katlı olacağı merak konusu. Fakat iki başkanın, Pazar günü sokağa çıkma yasağı varken yıkım izlemeye geldiği bölgeden fena halde rant kokusu geliyor.