Umut Kurnaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yıllardır oy oranının çok düşük olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle milletvekili çıkaramadığı ve az sayıda vekil çıkardığı illerde oy oranını artırmak için bir süredir çalışma yürütüyor. Çalışmanın temel eksenini partinin oy oranını artırmaya dönük örgütsel yapılanma oluşturuyor.

Toplumsal, CHP'nin 2018 Genel Seçimleri'nde vekil çıkaramadığı ya da beklediği başarıyı elde edemediği illerin il başkanlarını arayarak çalışmaların nasıl ilerlediğini sordu.

ÖNCEKİ SEÇİMLERDE ERZİNCAN NE DEMİŞTİ?
Önceleri AKP ile başa baş gitse de CHP, son iki meclis döneminde Erzincan’dan vekil çıkaramıyor. 26'ncı ve 27'nci dönem meclislerinde iki vekilliğin ikisini de AKP kazanmıştı.

Haziran 2018 seçimlerinde ise Saray ittifakı Erzincan’da oy oranını yüzde 63,4’e çıkartırken Millet ittifakının oy oranı yüzde 30,8 ‘de kalmıştı. CHP, 37 bin 863, yani yüzde 25,5 oy almıştı. 

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise Erzincan Belediyesi Başkanlığına Yüksek Mimar İsmail Taş’ı aday göstermişlerdi. Seçimler sonucunda büyük bir hayal kırıklı yaşayan CHP, il genel meclisinde yalnızca yüzde 23 oy alırken mevcut on beş ilçe ve beldeden yalnız ikisinde (Çağlan ve Üzümlü/ Altınbaşak) çoğunluğu sağlayabilmişti.

61 BİN HANEYİ KAPI KAPI GEZDİK
İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer geçtiğimiz günlerde şehre ziyarette bulunarak Erzincanlı yurttaşlar ile buluşmuş ve bir takım temaslarda bulunmuşlardı. Vekillerin ziyareti sona erdikten hemen sonra CHP Erzincan İl Başkanı Ayhan Doğan ile iletişime geçerek gerçekleştirdikleri çalışmalar ve önümüzdeki süreçteki hedeflerine dair bilgiler aldık.

ResimSoldan sağa: Ali Şeker, Ayhan Doğan, Utku Çakırözer

Önümüzdeki dönemde Erzincan’dan vekil çıkaramamak gibi bir sorun ile karşılaşmayacaklarını dile getiren Doğan, “61 bin haneyi kapı kapı gezdik, sorunlarını dinledik, dertlerine ortak olduk. Gördük ki yurttaşlarımızın büyük çoğunluğu AKP iktidarının, tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzincan’da da sorunlara çözüm bulamadığını hatta sorunun bizzat AKP ve tek adam rejimi olduğunu düşünüyor. Bu nokta da görüyor ve inanıyoruz ki Erzincan halkı önümüzdeki seçimlerde tercihi sorunlarına gerçekçi çözümler getiren Cumhuriyet Halk Partisi’nden yana kullanacaktır. Kuşkusuz birinci parti olarak çıkacağız.” dedi. 

Son bir yılda Erzincan'da bini aşkın üye kazandıklarını belirten Doğan, 'yeni üyeler  arasında   eskiden AKP ve MHP  üyesi olan arkadaşların yer aldığını' ifade etti ve örgütlenme hareketlerine daha büyük ivme katacak çalışmalar planladıklarını dile getirdi. 

CHP Erzincan İl Başkanı Ayhan Doğan

YEREL SEÇİMLERE ŞİMDİDEN HAZIRLANIYORLAR
Bölgedeki kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgilere göre Erzincan’da muhalefet partileri önümüzdeki yerel seçimler için hazırlıklara başladı. Özellikle CHP ve İyi Parti il başkanlıkları arasında uzun süredir ciddi bir görüşme trafiği yaşanıyor. Partiler kazanabilmeleri için en doğru adayı bulmak ve seçim planını yapmak için sık sık istişare toplantıları düzenliyor.