Ercan Çankaya

Bugün İstanbul'da Beşiktaş Belediyesi sınırları içinde duyanları hayrete düşüren bir olay yaşandı. 

Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beşiktaş'taki ana kampüsü yakınındaki Yalı Çıkmazı Sokak'taki çok sayıda büfe bugün sabaha karşı 5'te yıkıldı. 

Toplumsal'a ulaşan mağdur esnaflar, belediyenin dükkanlarını kendilerine bir ihtarname göndermeden yıktığını söylediler.

SABAH İŞE GİTTİLER, DÜKKANLARINI YIKILMIŞ GÖRDÜLER 
Sabah yıkım haberiyle uyandıklarını söyleyen esnaflar, aceleyle işyerlerinin olduğu bölgeye gittiklerinde dükkanlarını yıkılmış gördüler. 

Esnaflar, sabah işyerlerine gittiklerinde bu manzarayla karşılaştılar:

Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı zabıtalarla konuşan esnaf, zabıtaların "yıkımın bizimle ilgisi yok, belediyeye Valilik aracılığıyla İçişleri Bakanlığı'ndan yıkım talimatı geldi" dediğini öne sürüyor.

İddialarla ilgili cevap haklarını kullandırmak üzere mesai saatleri içinde Beşiktaş Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nü aradık, telefonu açan kişi "orada bir yetkili olmadığını, sabah ararsak belki cevap alabileceğimizi" söyledi.

Yetkili kişi olarak kişisel numarasından Zabıta Müdürü'nü de aradık, fakat telefonumuzu açan olmadı. 

Son olarak belediyenin Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden de kimseye ulaşamadık. 

Toplumsal'a konuşan mağdur esnaflardan Fatih Sultan Dündar, Bahçeşehir Üniversitesi yetkilileriyle konuştuklarında İçişleri Bakanlığı'nın talimatının bölgedeki arazinin altındaki 'tarihi eserlerle' ilgili olduğunu söylüyor. 

TARİHİ ESER MESELESİ 
İstanbul-Beşiktaş’taki eski Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin otopark bölümündeki 5000 M2’lik paha biçilmez arazi Toprak Mahsulleri Ofisinden Enver Yücel’in sahibi olduğu Bahçeşehir Üniversitesi’ne geçmişti. 

Birkaç defa reddedildikten sonra söz konusu arazi için imar izni alan Bahçeşehir Üniversitesi'nin sahibi Enver Yücel, 2020 yılında pandemi dolayısıyla sokağa çıkma yasağı uygulandığı dönemde inşaata başlıyor. Geçtiğimiz aylarda söz konusu inşaat sırasında araziden çıkan tarihi eserlerin ortadan kaybolmasına dair de haberler çıkmıştı. 

İHTARNAME GÖNDERMEDEN YIKTILAR 
Beşiktaş Belediyesi, esnafların böylesine tartışmalı bir bölgede büfe açmasına izin veriyor. Zaten hepsi vergi levhası sahibi olan esnaflar, belediyeye işgaliyelerini düzenli olarak ödüyor. Esnaflara arazinin tartışmalı durumuyla ilgili en küçük bir bilgi bile vermeyen, işgaliyesini alan belediye; dükkanlarını ihtarname gönderme gereği bile duymadan yıkıyor. Yıkılan işletmeler arasında kahve zinciri Starbucks'ın bir bölümü de bulunuyor. 

AKPOLAT KENDİ VİLLALARINI DA YIKACAK MI?
Valilikten gelen emri 'hiç gecikmeden uygulayan', esnaflara dükkanlarını boşaltacak süre bile tanımayan Beşiktaş Belediyesi'nin başkanı Rıza Akpolat'ın kendisi de kaçak yapı sahibi. 

Akpolat, Balıkesir'in Edremit ilçesinin Narlı köyünde iki adet lüks villaya sahip. Bu villaların hemen karşısındaki kamuya ait olan 2 parsele çökerek kaçak havuz ve istinat duvarı yapıyor, bununla da yetinmeyen Rıza Akpolat, villasına usulsüz şekilde ilave kat çıkıyor!

Akpolat'ın villalarının önceki hali: 

Villaların son hali

Valilik emrini hiç gecikmeden uygulayabilmek için boşaltacak süre bile tanımadan esnafın dükkanlarını yıkan Akpolat'ın, aynı hassasiyeti kendi villaları için de göstermesini umuyoruz.