54 ülkeden 600'den fazla LGBTİ+ kuruluşunu çatısı altında buluşturan ILGA’nın (Uluslararası Lezbiyen Gay Biseksüel Trans ve İnterseks Derneği) geçtiğimiz hafta açıkladığı yıllık raporuna göre Türkiye'nin de aralarında olduğu Avrupa ve Orta Asya'daki on beşten fazla ülkede, hem resmi açıklamalar hem de basındaki nefret söyleminde kayda değer bir artış var.

Raporun Türkiye kısmında, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş‘ın nisan ayında verdiği Cuma hutbesinde yaptığı, pandemiden LGBTİ+ bireyleri sorumlu tutan söylemleri hatırlatıldı. Onur Yürüyüşü‘ne katılanlara yönelik soruşturmaların devam ettiği belirtilerek geçen yıl içinde üç mahkemenin Onur Yürüyüşü ile ilgili konulan yasağı geçersiz kılan karar alması "olumlu bir gelişme” olarak değerlendirildi.

'BOĞAZİÇİ EYLEMLERİYLE İYİCE ÇIĞRINDAN ÇIKTI'
ILGA-Avrupa, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye'yle ilgili son ilerleme raporunda da “LGBTİ+ bireylerle ilgili durumun çok ciddi bir hal aldığına” dikkat çekti.
ILGA-Avrupa İdari Direktörü Evelyne Paradis, Reuters haber ajansına yaptığı değerlendirmede, özellikle Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemler sırasında  iktidar kanadının LGBT+ topluluğuna yönelik söylemlerinin “raydan çıkmaya başladığını” söyledi.
Paradis, LGBTİ topluluklarının, en başta günah keçisi ilan edilen gruplar arasında yer aldıklarını belirterek özellikle trans bireyleri hedef alan nefret söyleminin giderek arttığını söyledi. "Durumun çok daha kötüleşeceğine dair ciddi kaygılarımız var” ifadelerini kullandı.