“Tirşikçî kapitalistlere hayır” diyerek tütüncü eyleminin sembolü olan Mehmet Efe Dindar, “Birikmiş duyguların ortaya çıkardığı bir slogandı. Tirşikçî diye ağalara, beylere yalakalık yapanlara denir. Hayatında araçla tanışmamış şu an X5'lere biniyor. IQ'su zaten sıfır, gelmiş yönetici konumunda. Liyakatsizliğin dibe vurduğu an. İsim vermeye gerek yok, zaten coğrafyamıza baktığımızda çok görürüz." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çıkardığı “yetki belgesi” olmadan tütün ticaretini yasaklayan yasaya karşı tütün üreticileri eylem başlattı. Protestolar sırasında “Tirşikçî kapitalistlere hayır” diyerek tütün direnişinin sembolü olan Mehmet Efe Dindar, Mezopotamya Ajansı'na (MA)  "Tirşikçî" diye kimlere denir, açıkladı.

O gün attığı sloganın ezilmiş bir proleterin bir anlık patlaması olduğunu söyleyen Dindar, “Halk olarak yasa geri çekilene kadar direneceğiz. Bir kez daha tirşikçî kapitalistlere hayır” dedi. 

Malatya'nın Doğanşehir ilçesi Sürgün Mahallesi’nde yaşayan Dindar, mahallede yaşayan yurttaşların yüzde 85’inin geçim kaynağının tütün olduğunu söyledi. Dindar, getirilen yasayla 3 yıldan 6 yıla kadar hapis yatmakla karşı karşıya kalacaklarını belirterek, “Tarlalarımıza masraf yaptık. Ne yapacağız bunca tütünü? Tütünün turşusu da olmuyor. Tütün elimizde kaldı. Tütün elimizden alınırsa hepimiz başka illere işçi olarak göç etmek zorunda kalacağız. Çocuklarımız okul okuyamayacak. Yani geçim kaynağımız ortadan kalkmış olacak. Hayvancılık yapalım desek, onu da bitirdiler. Bir torba yem 130 TL olmuş” dedi. 

PROLETERİN SLOGANI 

“Tirşikçî kapitalistlere hayır” sloganının birikmiş duygularla ağzından çıktığını söyleyen Dindar, şöyle konuştu:

“Ezilmiş bir proleter olarak ağzımdan çıktı. Gelen sırtımıza bindi, giden bindi. Mısır eşeği gibi olduk. Gelen vuruyor, giden vuruyor. Birikmiş duyguların ortaya çıkardığı bir slogandı. ‘Tirşikçî’ bizim buralarda yalaka anlamında kullanılıyor. Yönetme kapasitesi olmayan insanlar bizi yönetmeye çalışıyor. Bu kadar liyakatsizliğin dibe vurduğu bir yerdir burası. Sen eşek sürene, uçak verirsen, uçak irtifa kaybeder. Uçak sonunda yere düşer. Kişinin branşı bu değil çünkü. ‘Tirşikçî kapitalistler’ sözü bunları kapsıyor. Coğrafyamızda bunlardan çok var. Kafamızı nereye çevirsek görebiliriz” diyerek, sloganını yeniledi. 

Dindar, “Tütünü 100 yıldır yetiştiriyoruz. Daha önce tekel vardı, tütünümüzü oraya satıyorduk. Onu da sattılar. O da elimizden gitti. Bu kez halk kendi arasında satmaya başladı. Şu an tütün burada 500 bin insan geçimi demek. Türkiye geneline vurduğun zaman 15 milyonu bulur. Talebimiz bu yasanın geri çekilmesi. Halk olarak bu yasa geri çekilene kadar direneceğiz. Nereye kadar giderse artık” ifadelerini kullandı.