Toplumsal Haber Merkezi

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan köyünde tarım alanları üzerine yapılması planlanan kömürlü termik santral projesine karşı mücadele sürüyor. TMMOB’ye bağlı odalar uzmanlıklarına göre hazırladıkları raporlarda projenin iklim krizini tetikleyeceği ve havayı kirleteceği vurgulandı. Bölgede iki üniteden oluşan bir termik santral kurulması planlanıyor. Yatırımcı şirket santral ile birlikte kömür ocakları, arıtma tesisleri ve depolama alanları inşa etmeyi planlıyor. Bölge sakinleri, Avdan termik santralının hayata geçmesi durumunda projenin köylerinde tarımı bitireceğini belirtiyor. Santral projesi kapsamında inşaat sırasında binlerce zeytin ağacının kesileceği öngörülüyor. Bölge sakinleri ve çiftçiler projenin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporuna itiraz etmişti.

'SU KAYNAKLARI YOK OLUR'
Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi ÇED raporunda köye etkilerinin hesaplanmadığına dikkat çekilen oda raporlarında insan sağlığına olumsuz etkileri anlatıldı. Raporlarda projenin iklim krizini tetikleyeceği ve havayı kirleteceği vurgulanarak “Kömürlü termik santrallar en önemli sera gazı kaynağıdır. Bilindiği gibi sera gazları küresel iklim krizinin en önemli nedenidir. Küresel iklim krizi ise sıcaklık artışlarına, çölleşmeye, tarım alanlarının ve tatlı su kaynaklarının yok olmasına yol açmakta; gıda ve insani amaçlı tüketilebilir su kaynaklarının yok olmasına yol açmaktadır” denildi. Raporlarda özetle “İşletme kapandıktan sonra olabilecek ve süren çevresel etkileri ve alınacak önlemler konusunda hem yasal hem de zamanlama ve teknik yetersizlikler, ÇED raporunun güvenirliliğini gölgelemektedir” denildi.

TMMOB’ye bağlı meslek odaları santralın ÇED raporuna yönelik 8 ayrı araştırma yaptı. Toplam 90 sayfa olan raporlar için yazı hazırlayan Avdan Platformu, konunun önemine dikkat çekerek santral projesinin iptaline kadar tüm mücadelenin süreceğine dikkat çekti.

'SANTRALI DURDURDUK' DEDİLER AMA...
Öte yandan termik santral projesinin dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durdurulduğu açıklandı. Bölge sakinleri açıklamayı muğlak buldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da resmi olarak yapımı durdurulana kadar Avdan Termik Santrali’nin peşini bırakmamakta kararlı. Karaca, Avdan Termik Santrali projesinin durdurulduğuna dair AKP Denizli milletvekilleri ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan tarafından yapılan açıklamaları yetersiz buldu.

RESMİ AÇIKLAMA YAPILANA DEK MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Termik santral projesinin durdurulduğuna dair açıklamanın, henüz resmi bir açıklama niteliği taşımadığının altını çizen Karaca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerinde bu konuda bir duyuru olmadığının altını çizerek şunları söyledi:

Çevre ve ekoloji mücadelesinde durdurma işlemleri, muhalefetin tepkisini dindirme, projeyi sümen altı etme olarak tecrübe edilmiştir. Bu nedenle, resmi kurumlarca projenin iptal edildiği, ÇED Olumsuz kararı verildiği duyurulmadıkça, resmi olarak açıklanmadıkça mücadelemiz sürecek.

Kimse, büyüyen doğa hakları mücadelesinin hızını kesmek için oyalayabileceklerini zannetmesin. Tavas'ta termik santral projesi iptal edilene dek biz ayaktayız, halk sağlığını hiçe sayan yanlış projelerin karşısındayız. Toplumun tüm duyarlı kesimleriyle birlikte termik konusu Denizli gündeminden tamamıyla çıkana, proje iptal edilene dek takipçisi olacağız, mücadele edeceğiz.