Toplumsal Haber Merkezi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Türkiye’dek koronavirüs salgınına ilişkin verilerin detaylı olarak paylaşılmasını ve klinik ve radyolojik olarak virüs tanısı konulanların koronavirüs vakası olarak ele alınmasını istedi.

Tweetle verilerin açıklanamayacağına dikkat çeken TTB, bu verilerin önemini anlattı:

Oysa gelişmiş ülkelerin çoğunda kamuoyu salgın hakkında çok daha etraflıca bilgilendiriliyor ve açıklamalar bizdeki gibi Bakan’ın sözcük sayısı sınırlı tweet mesajlarıyla değil, bu konuda yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları tarafından yapılıyor. Örneğin A.B.D.’de Centers for Disease Control, Almanya’da Robert Koch Institute. Çünkü bu ülkeler şunun çok farkındalar: Pandemi ile mücadele toplumun tamamını ilgilendiren, her bir yurttaşın sorumluluk alması gereken topyekün bir mücadeledir ve salgının toplum içinde yaygınlığı hakkında kamuoyu yeterince bilgilendirilmezse halk el yıkamadan tutun da sosyal mesafenin artırılmasına kadar kişisel önlemlerin önemi konusunda yeterince ikna edilemez.

İLGİLİ - Türkiye'de can kaybı 75’e yükseldi, hasta sayısı rekor kırdı

İLGİLİ - İstanbul'daki tüm yoğun bakım yatakları doldu, yatış yapılamıyor

TTB taleplerini şöyle sıraladı:

  • Pandemiye ilişkin veriler sosyal medyada tweet ile değil, Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinde ayrıntılarıyla açıklanmalıdır.
  • Bu veriler hastalığın şehirlere, yaş, cinsiyet ve mesleklere göre dağılımını içermelidir.
  • Testi pozitif olan hastaların yanı sıra, test sonucundan bağımsız olarak klinik ve radyolojik olarak COVID19 ile uyumlu olguların sayısı da verilmelidir.
  • Klinik ve radyolojik olarak COVID19 hastalığı ile uyumlu hastaların ve temas ettiklerinin belirlenmesi ve izolasyonu için aktif bir çalışma yürütülmelidir.