Toplumsal Haber Merkezi

Türkiye'de  İngiltere mutantı tespit edilen koronavirüs hastalarının ardından, İstanbul Tıp Fakültesi’nde bir hastada Brezilya mutasyonunun teşhis edilmesi, filyasyon uygulamalarında da değişime yol açacak.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de bazı kentlerde mutant virüse rastlanıldı. Türkiye'de görülen 196 İngiltere mutasyonunun yanı sıra 2 Güney Afrika ve bir de Brezilya varyantı ile karşılaşıldığını açıklamasının yankıları sürüyor. Haliyle salgının seyrinin değişeceği hakkında da endişeler şimdiden artmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde test yapılan hastanın Brezilya varyantı taşıdığı tespit edildiğini belirten İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tufan Tükek, hastanın tedavi süreci sonrası iyileştiğini belirtti.  Tükek,  Türkiye’de ilk kez bir kişide Brezilya varyantının tespit edildiğini söyledi

 İki farklı mutasyona uğrayan virüsün tek kişide enfeksiyon yapması sonucu farklı bir virüse dönüşeceğini aktaran Prof.Dr Tükek “Bu korktuğumuz bir durum. O yüzden artık evdeki aile fertleri bile maskesiz aynı ortamda olmamalı, imkan varsa farklı odalarda izolasyonda kalmalı” dedi.

'YENİ VARYANTLAR FARKLI BİR VİRÜS GİBİ ALGILANMAMALI'
Yeni varyantların farklı bir virüsmüş gibi algılanmaması konusunda uyarılarda bulunan Prof.Dr.Tufan Tükek, Brezilya varyantında Covid-19'un klasik bulgu ve semptomların görüldüğü değerlendirmesinde bulundu. Bu mutanta yakalanan hastanın yeni filyasyon uygulamasının 10 gün sonrasında izolasyonun sonlanacağını ve diğer hastalarla temas etmeden tek kişilik odada kalması gerektiğini söyledi.

Tükek,iki mutant virüsün tek kişide enfeksiyon yapması sonucu virüslerin kendi içlerindeki genetik materyalleri değiştirebileceği ve farklı bir virüse dönüşebileceği ifadelerine yer verdi. 

'ENFEKSİYON SONUCU FARKLI MUTANT ORTAYA ÇIKABİLİR'
Yakın temas içinde bulunan hastaların birbirinden enfeksiyon kapması halinde virüsün farklı mutantlarının ortaya çıkabileceği bilgisini veren Tükek ''Hastaların çoklu virüsle enfekte olması, genom transferi ile hastalığın daha da farklılaşma riskini doğurur. Bu da pandemiyle mücadele sürecini çok olumsuz etkiler'' dedi. 

ÖLÜM ORANLARI ARTIŞI VURGU
Varyant virüsün hızlı bulaşması, risk grubu gibi faktörlerin göz önünde bulundurulmasına dikkat çeken Tükek, ölüm oranları artışının da endişe verici olduğunu belirtti.