Toplumsal Haber Merkezi

Covid-19 aşılarıyla ilgili tartışmalar, Sağlık Bakanlığı gerçekleri açıklamadıkça durulacağa benzemiyor. 

Çin'de Sinovac adlı firmanın geliştirdiği ve Türkiye'de haftalardır AKP'lilere uygulandığı belirtilen Covid-19 aşısını taşıyan uçak İstanbul Havalimanı'na indi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir aşının Türkiye'de AKP'lilere haftalardır uygulandığını söylemiş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise 'böyle bir şey olmamıştır' diyemedi, "İncelemeden geçmemiş olan aşıları kimselerin yaptırmasını da istemiyoruz" ifadelerini kullandı. Bu da kamuoyunda itiraf olarak algılandı.

Covid-19 aşılamasıyla ilgili iddialar da, bu belirsizlik ve güvensizlik ortamında peş peşe geliyor. Örneğin, Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin dün yaptığı bir açıklamada Türkiye'ye aşı göndermekten mutlu olacağını dile getirmiş ve "Türkiye için yeterli doz depoladık. Nispeten hızlı teslimat yapılabilir" demişti.

'BAKANLIK HİÇBİR GİRİŞİMDE BULUNMADI'
Uğur Şahin'in bu açıklamasından sonra CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen'den çapıcı bir iddia geldi. CHP'nin hukukçu vekili, Sağlık Bakanlığı'nın BioNTech'in Türkiye için yaptığı bu hazırlığı bildiğini ama şimdiye kadar hiçbir girişimde bulunmadığını açıkladı. CHP'li Pekşen "Sağlık Bakanı bu bilgi doğru mu" sorusuyla başladığı Twitter mesajında "Almanya’da Prof. Dr. Uğur Şahin Biontech’te yetkisini kullanarak sembolik fiyatla Türkiye’ye verilmek üzere milyonlarca doz Covid 19 aşısı hazırlatmış. Ancak Sağlık Bakanlığı bu aşıları alıp Türkiye’ye getirmek için hiçbir girişimde bulunmamıştır" ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan iddiayla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.