Geçtiğimiz günlerde 475 sağlık çalışanının imzasıyla Covid-19 salgınının ülkemizde hızla ilerlemesine karşı 10 maddelik bir talepler deklarasyonu yayınlandı. Bu deklarasyonun imzacılarından birisi olan Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi acil çalışanı ve Genel Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi Ali Kemal Akgül soL'dan Neslihan Koçaslan'a konuştu.

Salgındaki en kritik bölgelerden biri hastanelerin acil servisi. Virüs dışında da sağlık sorunlarının ilk uğrak noktası olan acil servisler salgının yayılmaması için özel olarak önlem alınması gereken yerler. Akgül’se durumun hiç öyle olmadığını anlatıyor. Yoğun bakımlarda ya da hastanelerde tanı konulduğundan nasıl davranılması gerektiği zaten belli oluyor diyen Akgül, acil servislerde ise durumun çok farklı olduğunu söylüyor:

Çin'de 3-4 günde hastane yapıp, bütün Kovid-19 şüphelilerini oraya topladılar. Bizde bütün hastaneler Covid-19 hastası kabul ediyor, haliyle temiz hastanemiz kalmadı. Bütün hastaneler enfekte olmuş durumda. Mevcut hastaneler dışında Covid-19 ‘lu hastaların yatacağı hastaneler düşünülmeli, planlanmalıydı.

'VİRÜS HASTANELERDE DE YAYILDI'
Dışarıdan gelen her hastayı Covid-19 pozitif olarak değerlendirmek zorunda olduklarını belirten Akgül buna rağmen kendi çalıştığı acil servis bölümünde daha 1 Nisan tarihine kadar Covid-19 hastalarının ayrı tutulduğu herhangi bir yer olmadığını söylüyor. Bu tarihe kadar standart yeşil-sarı-kırmızı alan uygulamasının devam ettiğini, gelen tüm hastalara acil ekibinin baktığını belirten Akgül, ateşi olmadığı için yeşil alanda bekletilen hastalarda Covid-19 çıktığını gördüklerini, ancak bundan sonra izolasyonun başladığını, arada geçen sürenin virüsün yayılmasında etkili olduğunu söylüyor.