AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından eski AKP milletvekili adayı Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması sonrası başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok şehirde öğrenci protestoları gerçekleştirildi. Eylemlere polis çok sert müdahalede bulundu, yüzlerce öğrenci gözaltına alındı. Tutuklanan ya da ev hapsi verilenler öğrenciler oldu.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Boğaziçi eylemlerine dair ayrıntılı bir rapor hazırladı. Raporda, 38 ilde yapılan “kayyum rektör istifa” eylemlerinde en az 801 kişinin işkence, kötü muamele ve ev baskınlarıyla gözaltına alındığı; en az 13 kişinin yaralandığı kaydedildi.

TİHV’den yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı tarafından rektör atanmasına karşı Boğaziçi Üniversitesinden yükseltilen haklı ve demokratik itiraza siyasal iktidar tarafından gösterilen tahammülsüzlük sırasında bu yönetme tarzı tüm veçheleriyle sergilenmiştir” ifadeleri kullanıldı.

'801 KİŞİ İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ BIRAKILDI'

Raporda şu ifadelere yer verildi:

-Yasaklamalar ve kolluk güçlerinin evrensel hukukta ve ülke yasalarında tanımlanan zor kullanma yetkisinin çok ötesinde kural dışı ve denetimsiz şiddet kullanarak yaptığı müdahaleler sonucunda toplanma ve gösteri yapma özgürlüğü ihlal edildi.

-Kolluk güçleri en az 38 şehirde yapılan barışçıl toplantı ve gösterilere müdahale sırasında plastik mermi, “biber gazı” ve “göz yaşartıcı gaz” gibi kimyasal ajanlardan üretilmiş silahlar ve basınçlı su kullandı.

-İşkence ve diğer kötü muamele yasağı ihlal edildi.

-Barışçıl toplantılara kolluk güçlerinin müdahalesi sırasında ve ev baskınlarında en az 801 kişi işkence ve kötü muamele niteliğinde şiddete maruz kalarak gözaltına alındı.

-En az 13 kişi yaralandı.

-İşkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldıkları gerekçesiyle TİHV’e 60 kişi başvurdu.

-Tutuklama, ev hapsi ve diğer adli kontrol uygulamaları bir tedbir olmaktan çıkarılarak cezalandırma aracı haline getirildi.

-11 kişi tutuklandı.

-228 kişiye adli kontrol, 29 kişiye ev hapsi tedbiri uygulandı.

-Yetkililer tarafından ötekileştirici, damgalayıcı ve nefret içerikli söylemler kullanıldı, ayrımcılık yasağı ihlal edildi.

-İfade ve basın özgürlüğü ihlal edildi.

-En az 6 gazeteci yaralandı. 2 kişi sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle tutuklandı.

-Üniversitenin temel ve kurucu ilkeleri olan akademik özgürlük ve kurumsal özerklik ihlal edildi.

-Örgütlenme özgürlüğü ihlal edildi.

-Konut dokunulmazlığı ihlal edildi.