Prof. Dr. Celal Şengör beklenen ve korkulan büyük Marmara depremi sebebiyle İstanbul’dan taşınma kararı aldığını belirterek, “Depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Prof. Şener Üşümezsoy'un konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde;

EMSC’nin yani; Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (European-Mediterranean Seismological Centre)’nin yaptığı dinamik haritada faylar Marmara denizinin çukurlarının güneyinden geçmektedir.

Bunun manası nedir diye sorarsınız; bu Celal Şengör’lerin, diğer deprem uzmanlarının bahsettiği olaydır. Kuzey Marmara kenar fayındaki deprem senaryolarıdır. Bugüne kadar Kuzey Marmara’daki faylar EMSC tarafından fay olarak kabul edilmemektedir. O faylar ölü faylar bu nedenle kabul edilmiyor. Bilim dünyası bizdeki spekülatif, bilim olmayan faylar üzerinden 1999’dan beri senaryolar kuruyorlar.

Kuzey Marmara’da 2 tane 7.4 büyüklüğünde deprem olacak. Bunlar 30 yıl içinde olacak. %67 risk var denilen spekülatif yayınlar yapıldı. Orta Marmara dedikleri fayda böyle bir risk yok. EMSC söylüyor. Bu durumda Marmara’da risk, Marmara çukurlarının güney kıyısındadır.

Yalova Çınarcık kıyısı 1894’te kırılmış, Tekirdağ Marmara Adası 1912’de kırılmış. Bu durumda Marmara’da Kumburgaz çukurundaki Kuzey Anadolu Fayı olmayan ters fay dışında risk taşıyan fay yok. O da hiçbir zaman 6.5’i geçmez.