Toplumsal haber merkezi

Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kahramanmaraş ve Hatay deprem raporunu yayınladı. 

Yapılan raporun Şubat 2023 meydana gelen depremin fiziksel varlıklarda yarattığı tahribatın maddi karşılığı ve acil harcamaların büyüklüğü hesaplandı. Raporda, hasarın boyutu kamu ve özel kesim şeklinde ayrılmıştır. Ayrıca, tamamen kullanılamaz hale gelen binaların enkaz kaldırma işlemlerine yapılan harcamalar da eklenmiştir.

Depremde yapılan ilk harcamaların arama, kurtarma ve alt yapı hasarlarının giderilmesine yönelik olduğu açıklayan raporda, geçici barınma gereksinimine yönelik harcama kalemleri ve acil insani ihtiyaçların harcamasının 128 milyar TL’yi (6,8 milyar dolar) bulduğu belirtildi.

Raporda, kamu kurum ve kuruluşlarından derlenen verilere göre kamu kesiminin toplam hasarı 240,2 milyar TL (12,7 milyar dolar) olarak tahmin edilmektedir. Bu hasarın önemli bir kısmı kamu hizmet binaları (hastane, okullar, belediyeler vb.) ile bu tesislerde bulunan ekipmanlardan (makine teçhizat ve hizmet araçları) oluşturduğu ifade edilmiştir.

TÜRKİYE EKONOMİSİ TOPLAM YÜKÜ 103,6 MİLYAR DOLAR
Raporda, Türkiye ekonomisinin toplam yükünü konut hasarının aldığı belirtildi. Stratejı ve Bütçe Başkanlığı'nın yaptığı açıklama şu şekilde:

Depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükün içerisinde en önemli bileşenini yüzde 54,9 oranıyla konut hasarı oluşturmaktadır (1.073,9 milyar TL/56,9milyar dolar). İkinci ağırlıklı hasar kalemi ise yukarıda da ifade edildiği üzere kamu altyapısı ve hizmet binalarındaki yıkımdan oluşmaktadır (242,5 milyar TL/12,9 milyar dolar). Konut hariç özel kesim hasarı ise (222,4 milyar TL 11,8 milyar dolar) diğer bir ağırlıklı hasar kalemi olarak tahmin edilmektedir. Bu kalemin içerisinde imalat sanayii, enerji, haberleşme, turizm, sağlık ve eğitim sektörleri ile küçük esnaf hasarı ve ibadethaneler yer almaktadır. Ayrıca, sigortacılık sektörü kayıpları ve esnafın gelir kayıpları ile makroekonomik etkiler dikkate alındığında, deprem yol açtığı felaketinin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 1.995 milyar TL (103,6 milyar dolar) düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir. Bu büyüklüğün 2023 yılı milli gelirin yaklaşık yüzde 9’una ulaşabileceği öngörülmektedir.