NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Rutte, Haziran ayında Hollanda'nın Lahey kentinde yapılacak zirve öncesinde, savunma harcamalarının artırılmasının "merkezi hedef" olduğunu belirterek, mevcut yüzde 2'lik oranın yeterli olmadığını ve müttefiklerin bu hedefin ötesine geçmesi gerektiğini vurguladı.

"Yüzde 2'lik Hedef Artık Yeterli Değil"

Toplantının Türkiye'de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rutte, bu zirvenin savunma harcamaları, savunma sanayi işbirliği ve Ukrayna'ya destek gibi konularda derinlemesine tartışmalar yapılmasına olanak sağladığını ifade etti. NATO Genel Sekreteri, Lahey Zirvesi'nin ana gündem maddelerinden birinin savunma harcamalarını artırmak olacağını yineledi ve "Harcamalardaki yüzde 2'lik hedef artık yeterli değil. Müttefikler daha ileri gitmeli" sözleriyle çağrısını yineledi.

Türkiye'nin Savunma Sanayiindeki Etkileyici İlerlemesi

Türkiye'nin savunma sanayi kapasitesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Rutte, Ankara'nın bu alanda "etkileyici bir ilerleme kaydettiğini" belirtti. "Türk savunma şirketleri, Avrupa ve ABD ile yakın işbirliği içinde. NATO’nun ihtiyaç duyduğu üretim kapasitesinin oluşmasında Türkiye’nin önemli rolü var" diyerek Türkiye'nin stratejik önemine dikkat çekti.

Almanya'ya Eurofighter Satışı Çağrısı

Almanya'nın Türkiye'ye Eurofighter savaş uçağı satışı konusundaki tutumuna dair bir soruyu da yanıtlayan Rutte, bu konunun geçen hafta Brüksel'de Almanya eski Başbakanı Friedrich Merz ile yaptığı görüşmede gündeme geldiğini aktardı. Rutte, "Açıkçası, ben bunun bir tür açılım olduğunu düşünüyorum. NATO olarak, bir müttefikin diğerine silah satışına sınırlama koymamasını teşvik ediyoruz. Bunun, Almanya hükümeti için de daha fazla değerlendirmeye tabi tutulacağını düşünüyorum" ifadeleriyle Almanya'ya kısıtlamaları kaldırma çağrısında bulundu.

"Barış İçin Top Rusya'da"

Rutte, Baltık Denizi'ndeki gerilime ilişkin olarak NATO'nun bölgedeki hava polisliği ve kritik altyapı koruma görevlerinin önemini vurgularken, Ukrayna'ya Batı'nın verdiği desteğin savaşı uzatmak için değil, Ukrayna'nın kendini savunabilmesi için verildiğini savundu. "Kalıcı bir barış ancak bu yolla mümkün olabilir" diyen Rutte, Rusya'nın İstanbul'daki müzakerelere düşük seviyede katılmasını eleştirerek, "Zelenskiy görüşmeye hazır olduğunu söyledi, top artık Rusya’da" şeklinde konuştu.

NATO'nun Asya-Pasifik'teki ortaklarıyla işbirliğini derinleştirdiğini de belirten Genel Sekreter, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda ile ilişkilerin güçlendiğini ve bu ülkelerdeki savunma sanayinin büyük potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.