26 Ocak 1959 doğumlu olan Ceylan, Mimar Sinan Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra sinemaya olan ilgisiyle Boğaziçi Üniversitesi'nde sinema eğitimi almıştır.

Nuri Bilge Ceylan, sakin ve derinlemesine karakter analizleri ile bilinen filmleri ile tanınır. Filmlerinde doğa, insan ilişkileri ve varoluşsal temaları işlerken, genellikle yavaş tempolu ve görsel açıdan etkileyici sahneler kullanır. Cannes Film Festivali'nde birçok ödül kazanmış ve Türk sinemasını uluslararası arenada temsil eden bir isimdir.

NURİ BİLGE CEYLAN FİLMLERİ

  1. Kasaba (1997) - İlk uzun metrajlı filmi olan Kasaba, sakin ve uzun sahnelerle bir Anadolu kasabasının yaşamını anlatır.

  2. Mayıs Sıkıntısı (1999) - İki arkadaşın İstanbul'da geçen hikayesini anlatırken sıkıntı ve boşluk hissini işler.

  3. Uzak (2002) - Cannes Film Festivali'nde Büyük Jüri Ödülü'nü kazanan film, şehir yaşamının yalnızlığını ve yabancılaşmasını derinlemesine ele alır.

  4. İklimler (2006) - Bir çiftin ilişkisini mevsimler metaforu üzerinden anlatan film, insan duygularının karmaşıklığını inceler.

  5. Üç Maymun (2008) - Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan film, yalanlar ve kaçışın temalarını işler.

  6. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011) - Anadolu'nun doğasını ve insanlarını panoramik bir bakış açısıyla ele alan film, bir cinayet soruşturmasının etrafında dönüyor.

  7. Kış Uykusu (2014) - Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yi kazanan film, bir otel sahibinin ailesi ve köylülerle ilişkilerini detaylı bir şekilde inceler.

  8. Ahlat Ağacı (2018) - Baba-oğul ilişkisinin merkezde olduğu film, hayal kırıklıkları ve umutsuzluğu anlatır.