TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsveç ziyaretinin ardından dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP'de yaşanan grup toplantısı tartışmalarına değinen Kurtulmuş, mevcut mevzuatın açık olduğunu belirterek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısında konuşma yapmasının önünde herhangi bir hukuki engel bulunmadığını söyledi.

CHP içerisindeki tartışmaları üzüntüyle izlediğini belirten Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı'nın yalnızca içtüzük ve ilgili mevzuat çerçevesinde hareket ettiğini kaydetti.

"Bunu Önleyecek Hiçbir Madde Yok"

Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısında konuşup konuşamayacağı yönündeki sorulara yanıt veren Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu:

"Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin içerisindeki çelişkiyi açıkçası üzülerek takip ettiğimi ifade etmek isterim. Meclis Başkanı olarak da içlerindeki bu konuların tarafı olmamaya büyük özen gösteriyorum ilk andan itibaren. Dikkat ederseniz fazla konuşmuyorum, sözlerimi de son derece dikkatli seçmeye çalışıyorum. Nihayetinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, bu konularda Meclis İçtüzüğü ve partilerin grup iç yönetmelikleriyle sınırlıdır. Oradan gelecek yazılara göre biz kararlarımızı almak durumundayız. Ortada CHP Genel Merkezi ve CHP Grup Başkanlığı tarafından gelmiş yazılar var. CHP Meclis Grup Başkanvekillerinin imzasıyla Grup Başkanı olarak geçen hafta Sayın Özel grup toplantısı yaptı. Aynı şekilde önümüzdeki yasal mevzuat çok açıktır ki Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı ya da herhangi bir partinin genel başkanı da kendi partisinin grup toplantısında konuşma yapabilir, bunu önleyecek hiçbir madde yok. Dolayısıyla biz buna göre hareket etmek durumundayız."

Geçmişteki SHP Örneğini Hatırlattı

Kurtulmuş, benzer bir durumun geçmişte Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) döneminde yaşandığını belirterek dönemin TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un yaklaşımını örnek gösterdi.

Konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Geçmişte benzer bir uygulamaya şahit olmuşuz. Sayın Murat Karayalçın, Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı ama milletvekili değil. Sayın Karayalçın’a rağmen Aydın Güven Gürkan Meclis Grup Başkanı olarak seçiliyor. Bu konuyla ilgili nasıl hareket edileceğine ilişkin o zamanki TBMM Başkanı rahmetli Cindoruk'a soruluyor. Cindoruk da biz “Meclis Başkanlığı olarak bir partinin iç işlerinde taraf değiliz” diye çok açık bir şekilde konumunu belli ediyor ve orada hem grup başkanlığından gelen yazıyı kabul ediyor hem de o zamanki Sayın Genel Başkan Murat Karayalçın meclis grubunda konuşma yapıyor. Meclis Başkanlığı açısından konu dün de açıktı, bugün de açıktır. Çok az sayıda da olsa bazı siyasi yorumcular, Meclis Başkanlığını bu konunun tarafı yapmaya kalkmasınlar. Bu meselenin çözüm yeri Cumhuriyet Halk Partisi'nin kurumsal kimliğidir. Burada Meclis Başkanlığı olarak bizim mevzuat, kanunlar, kararlar çerçevesinde bir katkımız olacaksa samimiyetle Cumhuriyet Halk Partisi'nin kendi meselesini halletmesi için destek olmaya hazırız."

"Yasal Çerçeve Net"

TBMM Genel Sekreterliği ile yapılan yazışmalara ilişkin soruları da yanıtlayan Kurtulmuş, süreci yurt dışı ziyaretinde de takip ettiğini belirtti.

Trump Diplomatik Temaslara Açık Kapı Bıraktı
Trump Diplomatik Temaslara Açık Kapı Bıraktı
İçeriği Görüntüle

"TBMM Genel Sekreterliği ile yazışmalar oldu; yurt dışı resmî ziyaretlerim sırasında takip ettim. Hangi yazıların geldiğine detaylıca bakmaya devam edeceğiz ama yasal çerçevede elimizdeki mevzuat açısından durum özetle anlattığım gibidir. Siyasette eleştiri doğaldır. Ama herkes şunu bilsin ki Meclis Başkanlığı gündelik siyasetin, politik polemiklerin daha açık bir ifadeyle siyasi magazinin gündemi olamaz, olmamalıdır. Olmaması için şahsen büyük bir özen ve gayret gösteriyorum. Aynı şekilde yorumcu ve gazeteci arkadaşlardan da demokratik teamüller çerçevesinde hassasiyet bekliyorum."

"TBMM Başkanlığı'nın İnisiyatif Yetkisi Bulunmuyor"

Kurtulmuş, bazı çevrelerde dile getirilen "Meclis Başkanlığı grup toplantısını engelleyebilir" yorumlarına da değinerek böyle bir yetkinin bulunmadığını ifade etti.

Açıklamasının sonunda şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ben ne yapacağımı da yapmayacağımı da gayet iyi biliyorum. Meclis İçtüzüğü’nün ve partilerin grup iç yönetmeliklerinin hangi yetkileri verdiğinin farkındayım. Bu anlamda Meclis iç mevzuatı bakımından söylüyorum, herhangi bir partinin Meclisteki iç işleyişiyle ilgili TBMM Başkanlığına bırakılmış bir inisiyatif yoktur."

Kurtulmuş'un açıklamaları, CHP'de grup toplantısının nasıl gerçekleşeceğine ilişkin tartışmaların sürdüğü bir dönemde geldi.