Toplumsal Haber Merkezi

Eskişehir Adalar bölgesinde 4 arkadaşıyla birlikte 2016 yılında Adalar Sanat Atölyesi’ni açan Servet Erkan, Covid-19 nedeniyle atölyelere ara verdiklerini söyledi. Bu süreçte işsiz kalan Erkan, sokak müziği yapmaya başladı. Fakat “sokak müziği ruhsatı” olmadığı gerekçesiyle Eskişehir Odunpazarı zabıtaları tarafından engellendiğini belirten Erkan, zabıtalar tarafından sokak müziği ruhsatı olmamasından kaynaklı kendisine 307 lira para cezası kesildiğini söyledi. Erkan, “Zabıtalar, bir daha sokakta müzik yapmam durumunda ‘sanattan ve ticaretten men’ edileceğimi evrakla ilettiler” diye belirtti.

MÜZİK YAPMAK İÇİN RUHSAT ŞARTI
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; yaklaşık 6 yıl boyunca sokak müzisyenliğini yaptığını kaydeden Erkan, sokak sanatının temel anlamından koparıldığını ifade etti. Erkan, ruhsat zorunluluğu ve belediyelerin belirlediği alanlarda müzik yapma zorunluluğunun sokak müzisyenlerini zora soktuğunu söyleyen Erkan ''Bizler de sokakta değil atölyelere sığındık ama artık burada da iş yapamıyoruz” ifadeleriyle yaşadıkları zorlukları anlattı.

‘HİÇBİR ANAYASAL HAKKIMIZ KALMADI’
Sanatçıların yaşadığı sorunların pandemiyle birlikte daha fazla görünür hale geldiğine dikkat çeken Erkan “Pandemiyle birlikte bizim hiçbir anayasal hakkımız kalmadı. Biz sanatçıların yaşadığı sorunlar birbiriyle bağlantılı ama geldiğimiz noktada koronavirüse bağlandı. Korona ile hiçbir alakası yok. Eskiden de biz sokakta, mekânda problem yaşıyorduk, yine de problem yaşıyoruz'' dedi.

Hali hazırda olan sorunların sadece pandemi ile daha görünür hale geldiğini belirten Erkan ''Bakın yüzlerce arkadaşım enstrümanını sattı ve satılığa çıkarmaya devam ediyor. Müzisyenler, tiyatrocular mağdur. Ama şunu da net söylemeliyim ki, müzisyenler şarkılarıyla sanata engel koyanları madara etmezlerse; replikleriyle bunları tiye alıp bunların gerçek yüzünü ortaya çıkarmazlarsa, bu durum böyle gidecek'' ifadelerine yer verdi.