Sefarad toplumunun kente ve kent kültürüne katkılarını anlatmak için bu yıl üçüncüsü düzenlenen İzmir Sefarad Kültür Festivali başladı. Aynı zamanda restorasyonu yapılan Etz Hayim Sinagogu da açıldı. Sinagog’un açılışi törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katıldı. Soyer, festivalin İzmir’deki birlikte yaşam kültürünün daha da güçlenerek büyümesine katkı koyacağını söyledi. Törene, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Musevi Cemaati Başkanı Avram Sevinti, Festival Direktörü Nesim Bencoya ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’i diğer kentlerden farklı kılan en önemli özelliğinin, birlikte yaşama kültürü konusundaki başarısı olduğunu söyledi. Bu başarının çok renkli, çok sesli, çok nefesli bir toplum oluşundan kaynaklandığını ifade eden Başkan Soyer, ‘Musevi cemaatinin de bu hamurda çok ciddi bir payı var. Bugün hala İzmirliler'in günlük yaşamında Sefarad Yahudilerine özgü pek çok geleneğin izlerini bulmak mümkün. Bu çok büyük bir zenginlik’ dedi.

‘FESTİVALİ ULUSLARARASI BOYUTA TAŞIYACAĞIZ’
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise Konak’ın asırlardır farklı uygarlıkların, kültürlerin soluk alıp verdiği, üç dini ahenkle saran muhteşem bir ilçe olduğunu söyledi. Bu toprakları 1492’den beri vatan bilen Sefaradlar’ın da İzmir’in kültür hazinesine katkılarının büyük olduğunu ifade eden Batur, şöyle konuştu:

Gelenekleri, sanat ve edebiyata yansımaları, mutfağıyla dünyada sadece İzmir’e özgü olan Sefarad kültürümüz de bizim asıl zenginliklerimizdendir. İzmir Seferad Kültür Festivalimizi geleneksel bir hale getirirken, ona uluslararası bir nitelik kazandırmak da en büyük hedefimiz.

FESTİVAL 6 ARALIK’A KADAR DEVAM EDECEK
Festival kapsamında sergi, söyleşi, film gösterimi ve konserler yapılacak. Festivalin son günü ise Hanuka (Işıklar Bayramı) Mum Yakma Töreni olacak. Festival, kemanda İsabelle Durin, piyanoda ise Michael Ertzschei’nin yer alacağı ‘İbrani Romantizmi’ adlı konserle son bulacak.