Çeviri: Ercan Çankaya

Locust dergisi ve radyosu editörü, şair ve kültür eleştirmeni Alexander Billet, Jacobinmag haber portalına yazdığı yazıda Spotify’ın yeni algoritmasıyla sanatçılar üstündeki sömürünün iyice artacağını vurguladı.

Billet, Spotify’in “yeni bir özellik” olarak tanıttığı uygulamayla sanatçıların telif ücretlerinin gülünç rakamlara düşeceğini yazdı.

Müzisyenler ve Birleşen İşçiler Sendikası (the Union of Musicians and Allied Workers), Ekim ayı sonlarında “Spotify’da Adalet” başlıklı bir direniş hareketi başlatmışlardı. Spotify’ın Kasım ayında sanatçıların kendilerini platformda nasıl tanıtacakları ve öne çıkaracaklarına dair aldığı tartışmalı bir karar, sanatçıların direniş başlatmakta ne kadar haklı olduklarını bir kez daha gözler önüne serdi.

‘BOOST’ ÜCRETİ
“Yeni, ilave bir özellik” olarak tanıtılan ve ücretlendirilen uygulamayla sanatçılar ve yapım şirketleri, spotify’ın kendilerini görünür hale getirmesi, çalma listelerinde vs. daha çok görünebilmek için ek ücret ödeyecek. Daha doğrusu, yeni “öne çıkarma” özelliğinin ücreti teliflerinden kesileceği için az olan telifler iyice azalacak.

Daha düşük bir telif ücreti karşılığında sanatçıların kendi seçtikleri bazı eserleri, dinleyicilerin önüne daha çok düşecek.

‘EN ÇOK PARASI OLAN ÖNE ÇIKACAK’
Spotify, bu yeni uygulamayı “Sanatçılar artık kendileri için daha önemli olan eserlerini seçebilecekler ve seçimleri algoritmamıza eklenecek” diye duyurdu. Bir başka ifadeyle sanatçının tercihleri verdiği parayla, emeğinin karşılığı olan teliften yapılan kesintiyle anlaşılabilecek. Yeni algoritmada en yetenekli olan değil, en çok parası olan sanatçı öne çıkabilecek.

‘SPOTIFY KENDİ HİZMET SÖZLEŞMESİNE UYMUYOR’
Spotify, uzun süredir sanatçıların ödemelerini yapmamak için bu tür yollara başvuruyor. Verdiği hizmet karşılığında teliflerde kesinti yapması şirketin hizmet şartlarını ihlal etse de Spotify zaten uzun süredir bu şartlara uymuyordu. Mesela, uzun süredir reklamlara izin verip ana etiketler dışında kalan hizmetler için kullanıcılardan reklamları görmemeleri için ek ücret istiyor.

‘YARIM SENTE MÜZİK’
Jacobin’deki analize göre Spotify’ın parayı müziğe bu kadar kolay ve küstahça tercih edebilmesinin nedeni, bugüne kadar sanatçılarını dolandırdığı için hiçbir cezai yaptırımla karşı karşıya kalmamış olması. Bir sanatçının şarkısı platformda her dinlendiğinde sanatçı ortalama 0,004 dolar bir ücret alıyor. Yarım centten az olan bu rakam da aslında ortalama rakam. Çoğu sanatçı, şarkı başına yarım centten az bir ücret alarak çalışıyor. Yani sanatçının bin dolar gibi cüz’i bir ücret alabilmesi için şarkısının platformda 250 kez dinlenmiş olması gerekiyor. Bu ise ancak sanatçının çalma listelerinde öne çıkarılmasıyla mümkün. Bunun için de artık platforma ücret ödemek gerekiyor.

‘YENİ SİSTEM AZ BİLİNENLER ALEYHİNE İŞLEYECEK’
Mevcut sistemde, Spotify algoritması zaten az dinlenen sanatçıların aleyhine çalışıyordu. Bu yeni sistemle birlikte sanatçılar eserlerini Spotify’a iyice gülünç bir rakama satmış olacaklar. Bir sanatçının 1 dolar kazanabilmesi için en az üç dört kez dinlenmesi gerekecek. Yeni ve az kazanan sanatçıların kendilerini tanıtabilmesi imkansız hale gelecek.