Toplumsal Çanakkale

Geçtiğimiz günlerde "Kazdağları'nda zafer direnenlerin" gibi başlıkları olan haberler okuduk. Halkın yıllardır süren mücadelesi sonucu Kanada menşeili yağmacı firma Alamos Gold'un Türkiye'nin kıymetlisi İDA'dan kovulmuştu. Elbette zaferdi, ancak şimdilik bu zaferin kazananı yok!

Eylül ayında Tarım Orkam-İş Sendikası, Alamos Gold’un Kazdağları’ndan çekildiğini açıklamış; ancak şirketin araç ve çalışanlarının hâlâ bölgede olması tartışmalara neden olmuştu. Çünkü Kazdağları’nda en az 350 bin ağaç kesen Alamos Gold’un bölgeden çekilip çekilmediğinden tam anlamıyla emin olunamıyordu. Konuya ilişkin tartışmalar Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nden (CİMER) gelen yanıtla şimdilik sona erdi. İletişim Başkanlığı bölge sakinlerinin sorusuna “Alamos Gold’un izin iptalleri yapılmıştır” yanıtını verdi.

Bölge halkının başvurusu üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne Cimer aracılığıyla gelen yanıtta şöyle denildi:

Söz konusu alanda iş makinesi bulunmamaktadır. Firmanın izinleri iptal edildiğinde saha idaremiz tasarrufuna geçmiş olup; bu alanda bütçe ve ödenekler dahilinde planlama yapılmaktadır.

Ancak bitmedi...

İKTİDAR HİÇ ORALI DEĞİL!
Yağmacıların ve yağmacılara izin veren iktidarın Kazdağları'nda suya, ağaca, toprağa, insana, kurda, kuşa yaptığı ihanet, şirketin tası tarağı alıp kaçmasıyla tölere olabilecek gibi değil. Kazdağları'nda yaşam, ekosistem ciddi bir tehlike altında. Yağmalanan alanın acil rehabilitasyona ihtiyacı var ama iktidarın aradan aylar geçmesine ve şu şartlarda her saniyenin hayati öneme sahip olmasına rağmen kılını kıpırdatmaya niyeti yok...

KİRAZLI'YA ACİL REHABİLİTASYON!
Kazdağları İstanbul Dayanışması ise konuyla ilgili yaptığı son açıklamada "Alanın rehabilitasyonu, doğa düşmanı şirketlerin taşeronu gibi çalışan Orman Bölge Müdürlüğü’nün ’vicdanına’ terk edilemez. Rehabilitasyon; bilim insanları, ekoloji örgütleri ve mücadelenin özneleriyle şeffaf şekilde gerçekleştirilmeli" ifadelerini kullanmıştı. 

Bugün ise Kazdağları koruyucuları #KirazlıyıRehabiliteEt etiketiyle Twitter'da eyleme başladı. Kazdağları koruyucuları, alanda halen duran tel örgülerin bir an önce sökülmesini, yağmalanan alanın doğru bir biçimde ağaçlandırılmaya başlanmasını talep ediyor ve bu işlemin sadece Orman Bölge Müdürlüğü'nün inisiyatifine bırakılamayacağını vurguluyor.