Toplumsal Özel

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kuşkusuz ki en dikkat çeken açıklaması, 418 milyar dolarlık haksız kazancın, son kuruşuna kadar ve nereye giderse gitsin sonuna kadar gidilip, tahsil edileceği açıklamasıydı.

CHP’nin yolsuzlukla mücadele uzmanı İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, yaptıkları titiz çalışma ile minimum 418 milyar dolarlık haksız kazancı tespit ettiklerini ifade etti.

418 milyarlık haksız kazancın hikayesini anlatan Erdoğdu, 15 ay önce CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na konu ile ilgili bir sunum yaptıktan sonra, yine titiz bir çalışma ile yolsuzluklara karşı da bir çıkış raporu hazırlandığını söyledi.

Kılaçdaroğlu’nun, nereye kadar giderse gitsin, 418 milyar doların sonuna kadar peşine düşüp, son kuruşuna kadar tahsil edileceği açıklaması yaptığını anımsatıyor.

418 milyar dolarlık haksız kazancın ardındaki isimlerin, çeşitli aracılarla kendilerine ulaşıp, “Buna mecbur bırakıldıklarını, belirlenen haksız kazancı, iade edip, ticarete devam edelim” şeklinde bir talepte bulunduklarını ancak, Kılıçdaroğlu’nun bu isimlerle masaya bile oturmadığını anlattı. Erdoğdu, bu nedenle bu karanlık güçlerin türlü kötülüklerle saldırdığını ve saldırılarına da devam ettiklerini ifade etti.

Gelir dağılımında tek yolun sosyal projeler olarak gördüklerini belirten Erdoğdu,

Türkiye’de haksız zenginleşme nedeniyle, enflasyonist ortamda dar bir kesimden bu haksız kazancın geri alınmasının söz konusu olduğunu ifade etti.

Yolsuzluğa en açık 5 sektör olduğunu belirtiyor. İnşaat, enerji ve madencilik, bankacılık ve kamu ihalelerine odaklandıklarını söylüyor.

Türkiye’nin toplam kamu ihalelerinde 1 trilyon 220 milyar dolarlık projeyi analiz ettiklerini ve 3,4 trilyon liralık bir havuzu incelediklerini belirtti.

“MİNİMUM 418 MİLYAR DOLAR”
“İncelememizde SGK primleri, diğer vergi ve cezalar da var.

Burada minimum 418 milyar dolarlık bir haksız kazancı, onbinlerce sayfalık incelemede bulduk.”

CHP’nin içinde Selin Sayek Böke’nin de olduğu ekonomi kurmayları, tüm sayıştay raporları ile tüm kamu ihalelerini inceledikleri bildirildi.

Yolsuzluk araştırma ekibi, 2 milyonun üzerinde ihaleyi masaya yatırıp, çok yönlü araştırdı.

ÇALIŞMA NASIL YAPILDI?
Yolsuzluk araştırma ekibi, şirketlerin internet sitelerine bile dikkatle inceledi.

Bazı kurumlarda içeriden de bilgi aldı.

Kamu ihalelerinin yüzde 400 farkla bittiğini, Erdoğdu şöyle anlatıyor:

“Mesela TCDD’de 1 milyarla başlayan ihalenin 4 milyara bittiğini gördük.

Açık ihaleye bakıldığında rekabete açık ama pazarlık usülü şaibelidir. Pazarlık usülünün kodu 4. Ve daha yüksek bir risk primi vererek hesapladık.”

VARSAYIM VE TAHMİN YÖNTEMİ
Türkiye’nin tüm elma fiyatlarını bilmek mümkün değil. Buna karşılık hesaplamada 15-20 yerden fiyat alınıp, ortalama çıkartılıyor.

Türkiye’de imar rantı sorununa dair, Erdoğdu şöyle konuştu:

Fazladan 10 kat çıkılıyor. Bu 10 kata imar rantı deniyor.

TOKİ’nin yaptığı tüm işlem ve istatistikler, Emlak Konut’un, Sayıştay’ın tüm raporlarına bakılıp, yüzlerce alt çalışmanın yapıldı.

11,4 MİLYON M2 YASADIŞI İNŞAAT
Erdoğdu, sadece 76 projenin analizinde, yasal izinden fazla 11 milyon 435 bin metre kare inşaatla, ciddi miktarda haksız kazanç sağlandığını belirtti.

HAKSIZ KAZANÇTAN PAY ALINIYOR
Erdoğdu, 1 milyona yapılacak işi pazarlık usulünde 5 milyona verdiklerinde, 4 milyonluk haksız kazançtan da pay alındığını tespit ettiklerini anlattı.

YANDAŞ PRESTİJİ DE BİTİRDİ
Uluslararası işlerde, büyük holdinglerin kendilerine ulaşıp, ihalenin haksız verilen bir yandaşın işi batırdığını ve uluslararası düzeyde Türkiye’nin prestijine ciddi zarar verildiğini aktardıklarını söyledi.

Erdoğdu, 418 milyar doların ardındaki isimlerin, Kılıçdaroğlu’nu durdurmak için herşeyi yaptığını ve yapmaya da devam ettiklerini söyledi.