24 Haziran’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında telefon görüşmesi yapıldı.

Kremlin’in resmi sayfasında paylaşılan bilgilere göre, Rusya Devlet Başkanı, Nikol Paşinyan ve Toplumsal Sözleşme Partisi’ni 20 Haziran’da yapılan parlamento seçimindeki başarısı nedeniyle tebrik etti, yeni Ermenistan hükümetine başarılar diledi.

"MÜTTEFİKLİK İLİŞKİSİ GÜÇLENDİRİLMELİ"
İki lider Rusya ile Ermenistan arasındaki müttefiklik ilişkilerinin güçlendirilmesi konusunda hemfikir olduklarını paylaştılar.

Putin ve Paşinyan ayrıca Dağlık Karabağ üzerinde de fikir alışverişinde bulundular. Bölgenin güvenliği hakkında konuşan liderler, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021 tarihlerinde üç taraflı olarak dile getirdikleri beyanlarının önemini vurguladılar.

23 Haziran’da Vladimir Putin, Dağlık Karabağ konusunu Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’le de müzakere etmişti.

EKONOMİK İLİŞKİLER İÇİN BİRLİKTE KOORDİNASYON
Kremlin’in resmi sitesinde verilen bir başka bilgiye göre, 24 Haziran’da Rusya Devlet Başkanı Putin ile AKP’li Cumhurbaşkanı arasında da telefon görüşmesi oldu. Putin ve Erdoğan Dağlık Karabağ’daki durumu müzakere ettiler. Erdoğan, 9 Kasım ve 11 Ocak beyanatlarının hayata geçirilmesinde Rusya’nın çabalarını takdir etti.

Taraflar bu meselede, bölgede iktisadi gelişme maksadıyla ulaşım altyapısını koordine etmekte karar kıldılar.

PUTİN, BIDEN-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNDEN RAHATSIZ
Bunun yanı sıra, taraflar Suriye’nin İdlib bölgesindeki durumu da görüştüler. Erdoğan ve Putin bölgedeki cihatçı terör örgütlerine karşı işbirliğine dair birbirlerine teminat verdiler.

Son olarak, Kremlin’in verdiği bilgiye göre, Vladimir Putin görüşmede, ABD Başkanı Joe Biden ile Erdoğan arasındaki görüşmeye ilişkin üzüntülerini dile getirdi.