Hatay’ın Antakya ilçesindeki Mor Dayanışma Kadın Derneği’nin binası “izinsiz eğitim verdiği” gerekçesiyle mühürlendi ve dernek 51 bin lira para cezasına çarptırıldı. Mor Dayanışma Kadın Derneği üyeleri, kadın eylemlerini durduramayacaklarını belirterek, karara itiraz ettiklerini duyurdu.  

Antakya Mor Dayanışma Derneği’nde 2014 yılından bu yana, hem çocuklara, hem de ebeveynlere öz savunma gibi derslerin verildiğini söyleyen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde kaymakamlık tarafından derneğe tebligat iletildiğini söyledi. Tebligatta, “izinsiz iş yeri açma ve eğitim verme” gerekçeleri ile mekanın kapatılmasına dair karar alındığı, derneğe de 51 bin TL para cezası kesildiği belirtildi. 

‘KANUNLARA AYKIRI HAREKET ETMİYORUZ’
Karara tepki gösteren Antakya Mor Dayanışma Derneği üyeleri, kanunlara aykırı hareket etmediklerini vurgulayarak, özetle şunları söyledi:

“Derneğimiz kapsamında kadınlar olarak güçlenmek, bilinçlenmek ve hayatlarımıza sahip çıkmak amacıyla hem mahallelerde hem derneğimiz bünyesinde toplumsal cinsiyet drama etkinliğinden, Paylaş-gülümset etkinliğine, doğa yürüyüşünden panellere, film gösterimlerinden Kadının İnsan Hakları Eğitimi’ne dek bir çok çalışmalar yürütüyoruz. Bunların yanında yaz aylarında çeşitli mahallelerde, kadın çalışmalarına destek olacak şekilde çocuklara yönelik tiyatro, toplumsal cinsiyet drama ve resim çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu etkinlikler esnasında polisler eşliğinde İlçe Milli Eğitim’den olduklarını söyleyen bir kaç kişi gelip, izinleri olmadığı halde derneğimizi aramış, belgeleri, karar defterlerini ve odaları fotoğraflamış, dolapları tek tek incelerken çocukları ve orada bulunan velileri onlardan para alıp almadığımız, hangi eğitimleri düzenlediğimiz üzerinden sorgulamışlardır. Mahallerde kadın çalışmasını destekler şekilde imkanı olmayan çocuklara yönelik tamamen gönüllülük esasıyla gerçekleştirdiğimiz etkinlikler üzerinden rahatsızlık duyulup bu denli yüklü bir ceza kesilmesi akıllara çocuklara tecavüz eden derneklere uygulanmayan cezaları ve aklama çabalarını getiriyor. Mekanı kapatma kararı ve iftira ile kadın mücadelesine darbe vurulmak isteniyor. Ne kadar engel koyarsanız koyun kadın mücadelesini susturamazsınız. Kadınlar için eşit ve özgür bir dünya kurulana kadar nerde olursa olsun mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”