Toplumsal Ekonomi

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kahramanmaraş merkezli depremin, ezber bozan bir biçimde Hatay'a ivmesini ve vuruş gücünü arttırarak gittiğini anlatmıştı.

Şimdi de Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin'den benzer bir açıklama geldi.

Çinçin, 10 ilin toplamı kadar hasarın Hatay'da oluştuğuna işaret ederek, bölgeye süper teşvik paketelyeri gelmezse, kaçan yüzlerce yatırım ve iş gücünün geri dönmeyeceğinin altını çiziyor.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan depremde en büyük hasarı alan Hatay'ı yüzlerce firmanın terk ettiği bildirildi.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, güncel KGF paketi gibi geçici çözümlerin Hatay’a merhem olamayacağını söyledi.

HATAY'A SÜPER TEŞVİK PAKETİ LAZIM!
"Depremden en fazla etkili olduğu Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’a pozitif ayrımcılık uygulanmalı. Hatay süper teşvik paketine ihtiyaç duyuyor" 
Depremle birlikte yaşanan psikolojik travma sonucu, çok sayıda işçi ve işverenin işe dönmediğinin altını çizdi.

ÜÇ MARKETİN İKİSİ BIRAKTI
“Söz gelimi Hatay'ın bilinen üç yerel gıda marketi markasının ikisi artık işe başlamayacağız dedi.
250 nakliye şirketininin yüzde 50’si, yine 750 sebze meyve şirketinin yüzde 60’ı Hatay'ı terk etti. 

10 İLİN TOPLAMI KADAR HATAY HASARLI
Çinçin, güncel KGF paketi ve geçici çözümle Hatay’ın ayağa kalkamayacağını belirterek, "10 vilayetin toplamı kadar Hatay’da hasar oluştu. Depremden en fazla etkilenen Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duyuyor. Depremden etkilenen tüm illeri aynı kefede görmek hata olur!
Hatay'ın süper teşvik paketine ihtiyacı var. Kentimizde şu an hastane yok, çok göç verildi. Acilen tersine göçün başlaması, yine en geç eylülde yüz yüze eğitime başlanması gerekiyor.
Mavi ve beyaz yakalıların yeniden işlerine  dönmesi maaş teşviki, sosyal alanların canlandırılması, güvenli barınma alanlarının tesisi ile mümkün olur.

TEK CİDDİ ADIM KONTEYNER
Yan sanayisiz OSB’lerde sağlam bir çalışma hayatı tesis edilemez. Hatay'ın her yerinde büyük bir moloz yığınları bulunuyor. Ekolojik denge gözetilerek, molozlar kaldırılmalı. 2 bine yakın konteynerin ihalesi tamamlandı. Konteynerler geçici iş yeri olarak esnafa tahsis ediliyor. Şimdiye dek 50 tanesi teslim edildi. 1.5 ay içinde tamamı teslim edilecek. Ekonomik aktiviteye yönelik tek ciddi adım bu.