Toplumsal Haber Merkezi

Bir ayı aşkın bir süredir devam eden Boğaziçi Üniversitesi direnişini provoke etmek için hiçbir fırsatı kaçırmayan yandaş medya, bu sefer provokasyonlarına şehitleri de alet etti.

Yandaş Sabah gazetesi muhabiri Tuna Çam’ın neye hizmet ettiği anlaşılamayan, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini hedef göstermek için yazdığı “13 Şehidimiz varken Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri eğlence düzenledi” başlıklı haberi; Sabah’ın internet sitesinde yayımlanmasının hemen ardından neredeyse hiç değiştirilmeden Yeni Şafak tarafından da alındı. Milliyet gazetesi yazarı Önay Şendir de haberi Süleyman Soylu ve Fahrettin Koca’yı da etiketleyerek paylaştı.

Yandaş gazeteciler, haberi neredeyse eş zamanlı olarak servis ederek ve şehitleri kullanarak Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini hedef göstermeye çalışsalar da yapmaya çalıştıkları provokasyon ellerinde patladı.

Çam’ın; Uludağ'daki bir otele tatile gelen Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi yaklaşık 100 kişilik grubun 13 şehidin yasının tutulduğu günde eğlence düzenlediğini iddia ettiği haberde, öğrencilerin ellerinde meşalelerle kayak yaptıkları gibi akıllara zarar iddialara yer verildi.

ÖNCE HABERİNİ YAPIP SONRA İHBAR MI ETTİ?
Gençlerin ateş yakarak içki içtikleri iddia edilen haberde, şehitlerin olduğu bir günde Boğaziçi öğrencilerinin ateş yakarak eğlence düzenlemesinden rahatsızlık duyan yurttaşların durumu jandarmaya bildirdiği öne sürüldü. “Maske ve mesafe kuralının hiçe sayıldığı çılgın eğlence programının valilik tarafından izinli olduğunu duyan vatandaşlar şaşkınlık yaşadı.” ifadelerinin kullanıldığı haberde, yazarın bilinçaltı kendi kendini ele verdi. Çağrılan jandarmanın, etkinliğin Valilikten izinli olduğunu ve herhangi bir taşkınlığın olmadığını görüp geri gitmesi yandaş muhabiri çok sinirlendi. Zaten valilikten izinli olan etkinliğe, jandarmanın da müdahale etmemesinden eğlencenin yandaş “muhabirin” göstermeye çalıştığı gibi “çılgın” bir eğlence olmadığı anlaşıldı. “Öğrencileri ihbar eden duyarlı vatandaşların” kim olduğu anlaşılamasa da sosyal medya kullanıcılarının aklına “ihbar eden sen olmayasın Tuna” sorusu geldi.

‘ÇILGIN’ ETKİNLİĞİN KISA BİR TÖRENDEN İBARET OLDUĞU ANLAŞILDI
Olayın aslı, haberin sosyal medyada yaygınlaştırılmasından dakikalar sonra anlaşıldı. Etkinlik Boğaziçi Üniversitesi Snowbreak Kulübü’nün her yıl düzenlediği, aylar öncesinden planlanan bir törenden ibaretti. Bu yıl yirmi altıncısı düzenlenen etkinlikte, öğrenciler her yılki gibi Snowbreak harflerini yakmışlardı. Yandaşların kendi paylaştıkları görüntülerde dahi içki içen kimse görünmüyordu.

Yandaşların şehitleri kullanarak öğrencileri hedef gösterme provokasyonuna tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları, Sabah’ın “şehitlerin olduğu gün” girdiği magazin haberlerini, arka kapak güzellerini paylaştılar.