Habertürk yazarı Nagehan Alçı, büyükelçi kriziyle ilgili değerlendirmede bulundu. Alçı, "Hakikaten çok üzülüyorum. ABD, Almanya, Fransa’nın da içinde olduğu 10 önemli Batı ülkesinin büyükelçileri ülkemizden çıkarılıyor" dedi.

Erdoğan'ın, iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 büyükelçinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için talimat verdiğini açıklaması sonrası yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi. 

Yaşananları değerlendiren Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı, “Büyükelçiler işine baksın” diyen köşe komşusu Fatih Altaylı'nın 'yerden göğe kadar haklı olduğunu' söyledi.

Kavala'nın yaşadığı hukuksuzluğu defalarca dile getirdiğini söyleyen Alçı, "Bu 10 büyükelçiye, daha doğrusu bu bildiriye imza atan ülkelere şimdi dönüp sormak isterim: Memnun musunuz olanlardan? Ne işe yaradı bu hamleniz?" ifadesini kullandı.

Alçı, "Herhalde özel olarak planlansa Osman Kavala’ya ve Türkiye’ye daha büyük kötülük yapılamazdı" görüşünü dile getirdiği yazısına şöyle devam etti:

Bu bildiriyle birlikte en azından kısa vadede tahliye olma ihtimali tamamen yok oldu Kavala’nın. Oysa davayı takip eden, Kavala’ya yakın hukukçular 24 Kasım duruşmasında iyi haber bekliyorlardı.

Dahası Osman Kavala artık rejim açısından da Batı ittifakından net şekilde kopma yoluna giren bir devlet anlayışının Batı ile kavga etmesinin bir sembolü haline geldi. Hakikaten çok üzülüyorum. ABD, Almanya, Fransa’nın da içinde olduğu 10 önemli Batı ülkesinin büyükelçileri ‘persona non grata’ ilan edilerek ülkemizden çıkarılıyor.

Bu son 200 senelik tarihimizde bir ilk. Batı medeniyetinin önde gelen ülkelerinin büyükelçileri Türkiye’den kovuluyor. Bir tek İngiltere her zamanki diplomatik zekasıyla buradan sıyrılmayı başardı.

'İSTENMEYEN KİŞİ' NE DEMEK?
'İstenmeyen kişi' kavramı, devletlerarası ilişkilerde 'bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması, yerel hükümet tarafından yasaklanan yabancı bir kişiyi' ifade ediyor. Yani bir ülkenin, başka bir ülkeye diplomatik yollardan uygulayabileceği en şiddetli kınama ve yaptırım yollarından biri. 

'İstenmeyen kişi' ilan edilen kişi ülkeyi terk etmez, bu konuda çekingen davranır veya bunu reddedecek olursa doğrudan sınır dışı edilme ve hakkında yasal süreç başlatılma tehdidi bulunuyor.

Diplomasideki 'karşılıklılık ilkesi' uyarınca 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi halinde Türkiye'nin bu ülkelerdeki büyükelçilerinin de aynı yöntemle geri gönderilmesi gündeme gelecek.