Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye’nin uzay yolculuğu ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Hürriyet'in haberine göre asıl hedefin 2028'de Ay'a yumuşak iniş yapmak olduğunu belirten Yıldırım, "Yani uzay aracımızı Ay’da yürütüp bilimsel veri toplamak. Ama ara bir adım koyduk. 2023’te bayrağımızı yerli motor ve yerli uzay aracımızla Ay’a ulaştıracağız" diye konuştu.

Aracın 2023’te sert iniş yapacağını söyleyen, bunu da "yani tekerlekleri açılmayan uçak nasıl hasar alıyorsa oradan bir daha kalkmayacak" ifadeleriyle açıklayan Yıldırım, "Ama motorumuzun ateşlemesi, uzay aracının kontrolü, veri haberleşmesinin sağlanması tüm bunları devrim niteliğinde denemiş olacağız. 2028 yılında da aracımız uzaya insansız olarak gidecek" diye konuştu. Yıldırım, "Para nasıl bulunacak" şeklindeki soruya ise "Herkes ‘parayı bulacak mısınız’ diyor. Devletimizin bütçesi yeterli olmasa bile uluslararası işbirlikleriyle para bulunabilir çünkü uzay herkesin gündeminde" ifadeleriyle yahıtladı.

"Programımız açıklandı, ‘Biz de girmek isteriz’ diyen diyene" ifadesini kullanan Yıldırım, "100 milyon dolar atın desem atacak ülke çok. Para sorun değil ama insan kaynağında sıkıntı var. Nasıl Türkler NASA’da, ESA’da çalışıyorsa biz de insan eksiğimizi öncelikli Türk olmak üzere başka ülkelerden tamamlayabiliriz" dedi.