İktidarın baroların gücünü kırmak amacıyla hayata geçirdiği ‘çoklu baro’ düzenlemesi kapsamında İstanbul ve Ankara’da yeni oluşumlar kurmak isteyen hukuk dernekleri, eylül ayının başında gerekli 2 bin imzayı toplayamamıştı. 

İktidara yakın Sabah gazetesinde iki gün önce yayımlanan haberde, Hukukun Üstünlüğü Platformu çatısı altında bir araya gelen avukatların, İstanbul’un ikinci barosunu kurmak için hazırlıklarını tamamladığı belirtiliyordu.

İstanbul 2 No'lu Baro Kurucular Kurulu Üyesi avukat Necati Ceylan, toplanan imzaları bu hafta içinde Türkiye Barolar Birliği'ne teslim edeceklerini açıklamıştı.

Ceylan, "İstanbul 2 No'lu Baro; avukatların mesleğe katkılarını, dayanışmasını, hukuk standartlarının yükseltilmesini ve rekabet ortamına katkı sağlamasını amaçlıyor" iddiasıyla amaçlarını açıklamıştı.

Türkiye Barolar Birliği'ne yapılacak başvurunun ardından İstanbul 2 No'lu Baro'nun genel kurul yapacağı belirtiliyor.

Hukukun Üstünlüğü Platformu'nda; Hukukçular Derneği, Tüm Hukukçular Derneği, Hukukçu Hanımlar Derneği, Türk Hukuk Enstitüsü İstanbul Şubesi, Demokrat Hukukçular Derneği, Hukukun Üstünlüğü Derneği ile Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği, Yeryüzü Avukatları Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği ve Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi yer alıyor.

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız ise, "Kuruluş için gerekli imza tamamlanmıştır. Mesleğimizi hak ettiği zirveye taşımak için harekete geçme zamanıdır. Ülkemize milletimize hizmet yolunda önemli bir adım atılmıştır" ifadelerini kullanarak atılacak adımı anlatmıştı.

TBMM Genel Kurulunda, "Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" kabul edilmişti.

5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek. Bu sayıların belirlenmesinde baro levhasına kayıtlı avukatlar ile levhaya kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarıyla kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) görev yapan avukatlar da esas alınacak.

Kuruluş müracaatında, kuruluş talebini içeren dilekçe ile 2 bin avukatın imzasının ve bu avukatların belirlediği 4 kişilik kurucular kurulunun isimlerinin yer aldığı liste Türkiye Barolar Birliği'ne verilecek. Birlik, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere kurucular kurulunu görevlendirecek.