Toplumsal Haber Merkezi

AKP'nin 'Sağlıkta Dönüşüm' planının bir parçası olarak 2010 yılından itibaren ülkemizin gündemine giren şehir hastaneleri, ülke paynaklarını yağmalamaya devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı'nın mali tabloları bugün yayımlandı. Şehir hastanelerinin ülke ekonomisinde yarattığı kara delik bu tablolara bile bakıldığında anlaşılabilir. Öyle ki, devlet kiracı olduğu şehir hastanelerine 2020'nin 11 ayında toplam 5,4 milyar lira kira ödedi.

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. İlker Belek, bu astronomik miktarla neler yapılabileceğini yazdı. İlker Belek "ödenen 5.4 milyar TL kirayla aynı donanımda, 1000'er yataklı 5,3 tane devlet hastanesi hizmete sokulabilirdi" ifadelerini kullandı.

ŞEHİR HASTANELERİ NEDİR?
Şehir hastanesi kamu özel ortaklığı projesidir. Kamu özel ortaklığında devlet araziyi verir, inşaat firması arazi üzerine hastane kompleksini, otoparkları, sözleşmesine göre AVM’yi, oteli kendi kaynaklarıyla yapar. İnşaat tamamlanınca devlet hastanede 25-50 yıl kiracı olur. Süre bitiminde duruma göre sözleşme yenilenebilir.

Hastanenin bakım onarım masraflarını devlet karşılar; temizlik, yemekhane, bilgi işlem, otopark, tıbbi görüntüleme ve laboratuvar gibi hizmetleri özel sektörden, çoğunlukla da inşaatı yapan firmadan satın alır. Bu, inşaat ve finansman tekelleri açısından çok karlı bir düzendir. Bu düzeni ülkemizde AKP kurdu.