Serdar Yüce - Toplumsal 

Büyükşehirlerde uygulanan kısa süreli sokağa çıkma yasakları, ne tesadüf ki 23 Nisan Ulusal Egemelik ve Çocuk Bayramı ile işçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs'a 'denk' gelmişti. Tesadüfler silsilesi bu kadarla da kalmadı, bir sokağa çıkma yasağı da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'na denk geliverdi. 15 ilde 19 Mayıs'ı kapsayacak şekilde ilan edilen sokağa çıkma yasağı bu gece başlıyor.

Öte yandan iktidar, 23 Nisan ve 1 Mayıs'ta yaşattığı görüntülerin bir benzerini de 19 Mayıs'ta yaşatacağa benziyor. 23 Nisan'da İzmit Belediyesi'nin meydanlara astığı Atatürk posterleri ve Türk bayrakları AKP'li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin elemanları tarafından saldırıya uğrarcasına sökülmüştü. İstanbul'da sokağa çıkması yasak olan yurttaşlara moral vermek için Kadıköy Belediyesi'nin sokaklarda gezdirdiği konser aracı polisler tarafından engellenmişti ve araçtakilere para cezası kesilmişti. Aynı şekilde 1 Mayıs'ta çok sayıda gözaltı işlemi yapılmış, İstanbul'daki DİSK binasından Taksim'e yürümek isteyen temsil heyetine polis saldırmıştı. Burada da çok sayıda DİSK yöneticisi gözaltına alınmıştı.

AKP, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak basıp Milli Mücadele meşalesini yaktığı gün olan 19 Mayıs'ta da çıt çıkmasın istiyor. Bu kapsamda ilan edilen sokağa çıkma yasağı yetmedi, şimdi de valilikler eliyle temsili kutlamalara izin verilmemeye başlandı.

ALTERNATİF DE SUNULMADI
İlk yasak, Milli Mücadele'nin başladığı yer olması nedeniyle de ayrı bir önemi bulunan Samsun'dan geldi. Samsun Valiliği Protokol Şube Müdürlüğü, aralarında CHP, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Birleşik Kamu İŞ, Samsunspor ve Cumhuriyet Kadınları Derneği'nin bulunduğu birçok kuruma bir yazı göndererek "Atatürk Anıtına çelenk koyma talebiniz uygun görülmemiştir" dedi. Yasak gerekçesinde "sosyal izolasyonun temini" diyen Valilik, ilgili kurumlara sosyal mesafe kurallarına uyarak bir organizasyon yapma seçeneği de sunmadı.

ON GÜNDE GELEN YANIT...
Ayrıca kurumların verdikleri dilekçelere tek cümlelik yanıt veren Samsun Valiliği'nin bu yanıt için on günü aşkın bir süre beklemesi de dikkat çekti.

Oysa kurumlar, Valilik'e gönderdikleri dilekçelerde de 'katılımların sınırlı sayıda olacağını' belirtmişlerdi. Örneğin Birleşik Kamu İŞ İl Temsilcisi Rüstem Kara, dilekçesinde "Covid-19 tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda Şube Yönetim Kurulu üyemizle Atatürk Anıtına çelenk sunumunda bulunacağız" demişti.