NATO'nun eski Afganistan Temsilcisi Hikmet Çetin, El Kaide gibi, IŞİD gibi, diğer radikal örgütlerin de Afganistan'a gitmeye başlayacağını belirterek "en büyük tehlike dünyaya yönelik terör eylemlerine yönelmeleridir" dedi.  Çetin, 11 Eylül'de yaşanan ABD'deki İkiz Kule saldırılarını hatırlattı.

Meclis Başkanlığından Dışişleri Bakanlığına, Başbakan Yardımcılığından CHP Genel Başkanlığına birçok alanda görev yapmış olan NATO'nun eski Afganistan Temsilcisi Hikmet Çetin, Afganistan'da yaşananları ve Türkiye'nin pozisyonunu değerlendirdi. Çetin, aynı zamanda Türkiye'nin çıkarlarının nasıl korunacağını yanıtladı.

NATO'nun eski Afganistan Temsilcisi Hikmet Çetin, "Türkiye'nin 2002'den bu yana meşruiyeti BM Güvenlik Konseyi Kararı ve NATO'nun 5. maddesine dayanarak" Afganistan'da bulunduğunu bu ayın sonunda hem NATO hem Amerika'nın tamamen Afganistan'dan çekilmiş olmasıyla birlikte o zaman Türkiye'nin Afganistan'da kalmasının meşruiyetinin ortadan kalkacağını belirtti. Çetin, "Ortada ne Afgan hükümetinin bir isteği ve onayı ne de Taliban'ın onayı var. Bu durumda orada olmasının bir meşruiyeti yok ve aksi takdirde büyük risk var." sözleriyle uyarıda bulundu.

Çetin, Afganların onayını almadan Biden ile baş başa görüşülmesinin yanlış olduğunu ifade ederek "Dışişlerinden, Doha'da Talibanla görüşmeler oldu. Milli Savunma Bakanımız Pakistan'a gitti. Bunun nedeni de Taliban'ı ikna etmekti. Fakat Taliban tüm yabancı askerlerin Afganistan'dan çekilmesi gerekir kararını değiştirmedi. Zaten bu durumlar açık değilken, belirli bir karar yokken Brüksel'de Afganistan konuşuldu. Burada Biden ile yapılan görüşme baştan yanlış oldu. Afganların rızasını, onayını almadan yapılan bu görüşme yanlıştı." dedi.

Çetin, Taliban'ın Kabil'i işgal etmeyerek çevresinin sarmasının bir mesaj içerdiğini belirterek şunları söyledi:

"Taliban bana göre Kabil'i şimdi işgal etmiyor, yarını bekliyor. Yarın Doha'da Afganistan'da ileri gelenleri, savaş ağaları Taliban'ın çok güçlü olduğu bir noktada Doha'ya gidiyorlar müzakere için, geçici bir hükümet için. Taliban, Kabil'in etrafını çevirerek 'Ben Afganistan'a hakimim' mesajı verdi. O zaman onların istediği gibi bir yöntem, bir hükümet şekli hakim olacak. Yani son derece zor bir döneme giriyor Afganistan." 

Çetin, Türkiye'nin Afganistan'da Ağustos sonuna kadar bulunabileceğini, bu ayın sonunda oradaki meşruiyetini yitireceğini belirterek Afganistan ile yapılan anlaşmanın kadük hale geleceğini ifade etti. Çetin, Türkiye'nin orada kalabilmesi için Meclis Tezkeresi gerektiğini hatta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı olması gerektiğini vurguladı.

Çetin, Afganistan'dan gelen göçlerin İran üzerinden yapıldığını işaret ederek "Burada iki türlü kesim var. Bir kısım Amerika ile çalışmış, işbirliği yapmış kişiler. Amerika onları hemen alamıyor, 12-14 aylık bir süre gerekiyor bunun için. Bazı araştırmalar yapmaları gerekiyor. Ama bunların sayısı çok olmaz. Sanırım Biden ile yapılan görüşmede bu da konuşuldu. Bunu Irak'ta yaptılar, 10 bin civarında kişiyi aldılar." dedi. 

BEDELİNİ KADINLARA ÖDETMEYİN DİYORLARDI

Çetin, Afganistan'da en önemli şeyin kadınlar olduğunu hatırlatarak onların üzerinde kurulacak hakimiyete dikkat çekti.

Çetin, "En önemli olay, Afgan kadınları. Taliban eskisi gibi olmayacağım diyorsa da ben bunu çok zor görüyorum. En büyük sıkıntıyı Afgan kadını çekecektir. Beni o zamanlar kadın örgütleri ziyaret ederlerdi, çokça görüşürdüm. Bir barış olmasını istiyoruz ama bedelini kadınlara ödetmeyin diyorlardı. Şimdi bunlar bir şeriat düzeni kuracaklar ve kadınların çalışmasına, okumasına engel olacaklardır. Hala televizyon ve bilgisayarları kırıyorlar. Reklam panolarındaki kadınların üzerini boyuyorlar." dedi.

EN BÜYÜK TEHLİKE RADİKAL İSLAMCI ÖRGÜTLER ORAYA AKACAK

En büyük tehlikenin Afganistan'a akacak olan radikal İslamcı örgütlerin dünyaya terör eylemleri yayması olduğununun altına çizen Çetin, "Bir süre sonra ve belki de şimdiden dünyadaki bütün radikal islam teröristleri oraya gideceklerdir. El Kaide gibi, IŞİD gibi. Ve giderek Afganistan terk edilmiş bir terör devleti haline gelecektir.

İkiz Kule örneği var. Ben dünyaya şunu söylüyordum. Eğer siz Afganistan'a yardıma gitmezseniz, Afganistan size gelecek. Ama nasıl gelecek, onu 11 Eylül'de gördük. O bakımdan çok büyük bir tehlike de budur bence. Diğer örgütlerin de Afganistan'a gitmeleri ve oradan dünyaya yönelik terör eylemlerini artması." dedi.