Meclis Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile tüm CHP grubu milletvekillerinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Sedat Peker’den 10 bin dolar alan siyasetçi var” açıklamasının aydınlatılması için yaptığı başvuruya 36 gün sonra yazılı yanıt verdi.

Bu siyasetçinin milletvekili olmadığını, konunun yargıya taşındığını kaydeden Şentop, TBMM Başkanlığı tarafından yapılabilecek bir işlem bulunmadığını, aksi durumun yargı organına müdahale anlamı taşıyacağını ifade etti.

Adli makamlara iletildiği belirtilen siyasetçinin kim olduğuna dair kamuoyunun resmi bir açıklama bekleme hakkı olduğuna dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise “Anlaşılan odur ki bu isim Adalet ve Kalkınma Partisi’nde siyaset yapmaktadır ve bu nedenle yasama organıyla, yürütme organıyla, yargı organıyla tüm kuvvetler, bu ismi kamuoyundan gizlemek için adeta işbirliği yapmaktadır” dedi.

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre Şentop, CHP’ye gönderdiği yazıda, ikinci dilekçedeki ifadeler için, “Yargıya intikal etmiş bir konuda somut olarak TBMM Başkanına düşen hangi hukuki sorumluluğa tekabül ettiği anlaşılamamıştır” yanıtı verdi.

Şentop şöyle devam etti:

'MASUMİYET KARİNESİ PRENSİBİ UYARINCA AÇIKLAYAMAM'

Beklenen husus eğer dilekçelerinizde bahsi geçen iddiaya konu kişinin açıklanması ise öncelikle söz konusu iddianın sahibinin şahsım olmadığını, dolayısıyla bu kişinin kim olduğunun açıklamasının tarafımdan istenmesinin makul olmadığını hatırlatmak isterim. Bir an için şahsımda bu bilginin bulunduğu farz edilse dahi bu beklentinizi, Anayasa’nın 38’inci maddesinde 'suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz' şeklinde ifadesini bulan masumiyet karinesi prensibi uyarınca karşılayabilmem mümkün değildir. Eğer ilgide kayıtlı dilekçelerle tarafıma iletilen söz konusu iddialara konu teşkil eden kişinin eski milletvekili olup olmadığı hususuna açıklık getirmem ise, bu konu, iddialar hakkında tarafıma iletilen zaten kamuoyuna açıklamış bulunduğum bilgilerin sınırları dışında kaldığı için bu talebinizi karşılayabilmeme de imkân bulunmamaktadır.