AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Milli Uzay Programı”ndaki hedefler kapsamında bir Türk vatandaşının uzaya gideceğini açıklamasının ardından, “uzay yolcusu”nun hangi kriterleri taşıyacağı açıklandı.

Milli Uzay Programı kapsamında uzaya gidecek 3 Türk vatandaşının kim olacağı tartışılırken AKP’ye yakın Yeni Şafak gazetesi astronot olmak için gerekli olan kriterleri, “Adayların havacılık alanında deneyim olması tercih ediliyor. Uzak ve yakını keskince görebilmeli. Tansiyon sorunu olmamalı, alkol ve sigara kullanmamalı. Psikolojik rahatsızlık da elenme sebebi.” ifadeleriyle açıkladı.

ERDOĞAN’IN ONUNCU VE SON HEDEFİ
Erdoğan, Milli Uzay Programı tanıtım toplantısında Milli Uzay Programı’ndaki 10 hedefi ‘Gökyüzüne bak Ay’ı gör’ sloganı ile açıklamış ve şu ifadeleri kullanmıştı: “Onuncu ve son hedefimiz. Bir Türk vatandaşını uzaya göndermektir. Eminim ki birçok kişi bu hayali kurarak büyümüştür. Hatta belki aranızda hala bu hayalini sürdürenler var. Uzaya bir vatandaşımızı göndermeyi turistik bir gezi olarak değil gelecek nesillere yol gösterecek bilim misyonu olarak tasarlıyoruz. Uzaya gitme niteliklerine sahip bir kişiyi gönüllüler arasından seçerek gerekli eğitimleri almasını sağlayıp uzaya göndereceğiz. Bu sayede bilimsel deney yapma imkanına kavuşacağız.”

"İÇKİSİ VE SİGARASI OLMAYACAK”
Astronot adaylarının havacılık ve uzay alanlarında deneyim sahibi olması tercih sebebi olurken, adaylar sivil veya askeri personel arasından seçilebileceğini kaydeden Yeni Şafak ise, “milli astronot” adayları için, “uzak ve yakın görme keskinliğinin her iki gözde de 20/20 seviyesinde olması veya cerrahi işlemlerle bu seviyeye getirilmesi bekleniyor” derken, diğer şartları, “Adaylarda, tansiyon problemlerinin olmaması şartı da aranıyor. Uzayda bilimsel çalışma yapacakların, alkol ve sigara kullanmaması, herhangi bir hastalık veya psikolojik rahatsızlığının bulunmaması gerekiyor.” diye belirtti.