31 Mayıs 2011'de, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Artvin'in Hopa ilçesindeki mitingi öncesi düzenlenen protesto eylemi sırasında polisin sıktığı biber gazı yüzünden hayatını kaybeden öğretmen Metin Lokumcu'nun davasına çağrı yapıldı.

6-7 Ocak tarihlerinde Trabzon’da görülecek duruşma için 40 çevre örgütü, ortak bir açıklama yayınladı. 

Lokumcu'nun hayatı boyunca doğadan ve yaşamdan yana olduğu, bu uğurda mücadele ettiği belirtilen açıklamada "Onun bu mücadelesinde ve dik duruşunda ne kadar haklı olduğu, şimdi her selde, her heyelanda yeniden hatırlanıyor; 'Yeter be yeter' sözleri bir kez daha kulaklarda çınlıyor" dendi.

Ardından "Metin Öğretmen şimdi; elinde bastonuyla taş ocağına karşı direnen İkizderelilerle, 'Munzur özgür akacak' diyenlerle, 'Kanalı değil İstanbul’u' savunanlarla, 'Nükleere inat yaşasın hayat' sloganı atanlarla, Kömür solumak istemeyenlerle sokaklarda, dere başlarında, meydanlarda mücadelesine devam ediyor" ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Metin Lokumcu'nun ekoloji mücadelesi şimdi bizlere emanet. O, daima doğayı ve yaşamı savundu... Bizler de onu her alanda savunacağız! Metin Lokumcu öğretmenin ölümünden sorumlu olan 13 polisin yargılandığı davanın, 6-7 Ocak 2022 tarihlerinde Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan duruşmasına doğadan ve yaşamdan yana olan herkesi davet ediyoruz.

Biliyoruz ki Metin Lokumcu; biz onu unutursak, doğayı ve yaşamı savunmaktan vazgeçersek, adalet için mücadele etmezsek asıl o zaman ölür.

Açıklamanın imzacıları şöyle: 

Yeşil Artvin Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu, Karadeniz İsyandadır Platformu, Arhavi Doğa Koruma Platformu, Artvin Çevre Platformu, Alakır Nehri Kardeşliği, Aydın Çevre ve Kültür Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu, Bartın Platformu, Bakırtepe Çevre Platformu, Bursa Su Kolektifi, Çekerek Irmağı Özgür Akacak Platformu, Çine Yaşam Platformu, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Fatsa Çevre Derneği, Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu, Fırtına İnisiyatifi, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Hemşin Yaşam Derneği, İkizdere Çevre Gönüllüleri, İkizköy Çevre Komitesi, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, Loç Vadisi Koruma Platformu, Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Muğla Çevre Platformu, Munzur Koruma Kurulu (DEDEF), Munzur Çevre Derneği, Ordu Çevre Derneği, Polen Ekoloji, Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği, Samsun Çevre Platformu, Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Sinop Nükleer Karşıtı Platform Derneği, Validebağ Gönüllüleri, Validebağ Savunması, Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Yeşilırmak Çevre Platformu, Yenişehir Çevre Platformu

NE OLMUŞTU?
31 Mayıs 2011’de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitingi için gideceği Hopa’da hidroelektrik santrali (HES) projelerini protesto eylemi düzenlenmişti. Eylemciler arasındaki Lokumcu, polislerin sıktığı biber gazı nedeniyle fenalaşarak aynı gün hayatını kaybetmişti.

Adli tıp raporuna göre 54 yaşındaki Lokumcu’nun ölüm nedeni gazdı.

Lokumcu’nun ölümüne ilişkin soruşturma ancak dokuz yıl sonra sonuçlandı. Eylül 2020’de hazırlanan iddianamede Artvin ve Hopa emniyet müdürlerinin aralarında bulunduğu 13 polisin ‘taksirle ölüme neden olma’ suçlamasıyla cezalandırılması istendi. Yöneltilen suçlamayla mahkumiyet verilmesi durumunda polisler iki yıldan altı yıla kadar hapisle cezalandırılacaktı. 

Hopa Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen dava, daha sonra ‘güvenlik’ gerekçesiyle Trabzon 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne nakledildi. İlk duruşma 20 Aralık 2021'de görüldü. İkinci duruşmaysa, 6-7 Ocak tarihlerinde olacak.

EMSAL TEŞKİL ETMESİ BEKLENİYOR
Biber gazı kullanımının ölüme neden olduğunu belirten raporlara dayalı ilk dava olma özelliği taşıyan Lokumcu davasından çıkacak kararın emsal teşkil etmesi bekleniyor.