CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının artık mümkün olmadığını savunarak, “Merkez Bankası başkanlarının kim olduğunun artık hiçbir önemi kalmadı, onlar artık sıradan bir memur, kararları veren saray” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili, TBMM KİT Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınarak yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’ın getirilmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. “Merkez Bankası’nın bağımsızlığının artık mümkün olmadığını” belirten Erdoğdu’nun açıklaması şöyle:

MB BAŞKANI ARTIK SIRADAN BİR MEMUR

“AKP döneminde çökertilen kurumlardan biri de ne yazık ki Merkez Bankası oldu. Son 16 ay içinde ikinci kez Merkez Bankası başkanı değişti ve yine liyakat yerine sadakat tercih edildi. Ataması yapılan Naci Ağbal’ın Merkez Bankası tecrübesi de yok. Zaten Merkez Bankası başkanlarının kim olduğunun artık hiçbir önemi yok, onlar sıradan birer memur. Kararları saray veriyor. Merkez Bankası başkanlarının para politikasına, ekonomi biliminin gerekliliklerine uygun yön verecek bağımsız iradeleri kalmadı. Oysa kısa vadede iyileşme için Merkez Bankası Başkanı’nın bağımsız olması, uzun vadede de yapısal reform şart. Aksi halde bir borç krizi kaçınılmaz.

BORÇ DÖVİZLER REZERVDE ANA KAYNAK OLDU

Merkez Bankası, 2019 yılı başından itibaren TL swap işlemlerini artırdı ve bu işlemlerin muhasebesini, borç olarak alınan dövizleri kendi rezervinin bir parçasıymış görüntüsü verecek şekilde ayarladı. Eylül sonu itibarıyla bu tür borç alınan döviz işlemlerinin stok değeri 62,9 milyar dolar seviyesindeydi. Rezervleri oluşturan ana kaynak, borç alınan dövizler olunca Merkez Bankası Brüt Döviz Rezervleri farklı bir hal aldı. Yani, Merkez Bankası’nın elindeki rezervler, ödemek zorunda olduğu swap dövizleri hesaba katılmadığında 17 milyar dolar, ödenmesi gereken borç hesaba katıldığında 46 milyar dolar ekside. Daha açık ifade etmek gerekirse, Merkez Bankası’nın hiç dövizinin olmadığı sıfır noktasına erişebilmesi için 46 milyar dolar döviz satın alması gerekiyor.

DOLAR SATIŞIYLA BİRİLERİNE 145 MİLYAR LİRA EK KAYNAK SAĞLANDI

Bu döviz rezervleri buharlaşmadı, birilerine satıldı. Bu şekilde 2020 yılının başından Eylül ayı sonuna kadar Merkez Bankası kasasından 80,4 milyar dolar satıldı. Bu satışı yapılan 80,4 milyar doların satıldığı ortalama kurlara bakıldığında toplam 540 milyar lira tutarında bir satış yapıldığı ortaya çıkmaktadır. Oysa dolar kurunun 6 Kasım 2020 tarihi itibarıyla geldiği 8,52 lira/ABD Doları değeri üzerinden aynı miktar döviz satışı yapılmış olsaydı bu satışın değeri 685 milyar lira olacaktı. Bu hesaplamaya göre, hükümet rezervleri elinden çıkararak 2020 yılı başından bu yana birilerine yaklaşık 145 milyar lira ek kaynak sağlamış durumda."