Toplumsal Haber Merkezi

2019'un son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkıp dünyanın 150 ülkesine yayılan ve aradan geçen 3 aya rağmen (Çin hariç) tüm dünyada yükselme eğilimini sürdüren yeni tip koronavirüs, şimdiden dünya genelinde 13 binden fazla can kaybına neden oldu. 11 Mart'ta koronavirüs pandemisinin (küresel salgın) Türkiye'ye de ulaştığı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından "Bir hastamız var" ifadeleriyle duyurulmuştu. Geride bıraktığımız 12 günde, koronavirüs etkisi ciddi ölçüde arttı, bugün 30 can kaybı ve bin 236 hastanın olduğu açıklandı...

İLGİLİ - Türkiye'de can kaybı 30'a, hasta sayısı bin 236'ya yükseldi

Sağlık Bakanı Koca'nın ilk vakayı duyurmasının ardından en çok sorulan soru "hangi şehir" sorusu olmuştu.Sağlık Bakanı Koca, şehir ismi vermeyi tercih etmediğini söyledi, CNN Türk canlı yayınında "Hasta İstanbul'da" denildi, ilerleyen günlerde Türk Tabipler Birliği "Büyük bir kentimizde infial var" açıklamasını yaptı ve bugüne kadar gelindi.

İLGİLİ - İstanbul'da iki aile hekiminde koronavirüs çıktı

Halen resmi makamlarca koordinat paylaşımı yapılmasa da basındaki haberler, koronavirüs salgınının hangi kentlerde daha çok hasta yarattığına dair ipuçları veriyor. Bu konuda, basında çıkan haberleri tarayan ve ortaya bir vaka olan-olmayan şehirler haritası çıkartan çalışma, Wikipedia'da İngilizce olarak yayınlandı. 

İLGİLİ - TTB'den yaygın test çağrısı: İnsan yaşamı her şeyden önce gelir

Bakanlığın açıkladığı vakaların gün gün artışı şöyle:

Çalışmada paylaşılan Türkiye haritasında mavi ve kırmızı renkleri kullanılmış. Maviler basında çıkan haberler doğrultusunda koronavirüs şüphelisi olan kentleri, kırmızılar ise yine aynı yöntemle koronavirüs hastası bulunduran şehirleri gösteriyor.

Ancak, Türkiye haritası üstünde hiçbir sayısal veri bulunmuyor.

Kırmızı, yani hasta bulunan şehirler İstanbul, İzmir, Kastamonu, Şanlıurfa, Trabzon ve Bilecik.

Mavi, yani şüpheli bulunan şehirler Ankara, Antalya, Denizli, Konya, Ordu, Samsun ve Van.

Gri şehirler hakkında ise henüz bir vaka haberi bulunmuyor.

İŞTE VAKA OLAN - OLMAYAN ŞEHİRLER HARİTASI:

Kaynak: Wikipedia