Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre, gazeteyi arayan Esra Fırat eşinin kaybolduğunu söyledi. Kendilerinin Zindaşti'nin akrabası olup olmadıkları yönündeki soruya ise, akraba olduklarını ancak bunun kaybolma olayıyla bir alakası olmadığını belirtti.

Fırat, "Yani akrabalık var ama ona bağlı bir şey değil. Eşimden haber alamadığım için sesimi duyurmak istedim. Bu devlet tarafından, istihbarat tarafından yapılan bir şeydir sonuçta. Bunu başka biri yapamaz. Mevzumuz bu değil, başka yerlere çekilmesini istemiyorum. Eşim kendi halinde bir insandı. Bir de şöyle bir durum var: Tamam, MİT tarafından eşim alındı ama en azından bana bilgi verilsin. Bende bileyim bir suçu, bir soruşturması varsa” dedi. 

Zindaşti'nin son olarak İran'da annesinin cenazesinden paylaştığı videolarda Bahtiyar Fırat üzerinde askeri kamuflaj ve silahla görülüyor.

Ailesi birlikte Yüksekova'da yaşayan Bahtiyar Fırat, İran'daki akrabalarını ziyaret etmek için 14 Ekim günü İstanbul'a gelmişti. Fırat, Yeşilköy’de yaşayan ablası H.D’nin evinde birkaç saat kaldıktan sonra saat 19.00 gibi evden ayrılmıştı. Saat 01.15 uçağı ile Tahran’a gitmeyi planlayan Fırat’ı, eniştesi İstanbul Havalimanı’nı bırakmıştı. 

Fırat'ın bilet işlemlerini yaptıktan sonra birileri tarafından sorgulandığı, üç saati aşan sorgulama sonrası serbest bırakıldığı ancak bu sürede uçağını kaçırdığı öğrenilmişti. Eşine telefon ile olayı anlatan ve otele gideceğini belirten Fırat, saat 02:57'de bir mesaj daha atarak takside olduğunu ve dört araç tarafından takip edildiğini aktarmıştı. "Benden iki üç saate kadar haber alamazsanız savcılığa gidin" diyen Fırat'tan bir daha haber alınamadı.