AKP içerisinde bir süredir tartışma konusu olan İstanbul Sözleşmesi hem AKP’de hem de Saray’da kavgaya dönüştü. Son olarak Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’ın başını çektiği İslamcı kesimden sözleşmeden çekilmesi için AKP’ye büyük bir baskı vardı.

Üstelik AKP’den Numan Kurtulmuş gibi isimlerin de bu görüşü açıktan desteklemesi tartışmaları büyütmüştü. Buna karşılık yönetiminde AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın da olduğu KADEM sert bir açıklamayla söz konusu tepkilere noktayı koymuştu.

İktidara yakın Yeni Şafak yazarı İbrahim Karagül de doğrudan Abdurrahman Dilipak’ı hedef alarak, “Abdurrahman Dilipak’ın olduğu hiçbir tartışmadan bu ülkeye hayır gelmeyecektir” ifadelerini kullanıp Dilipak’ı uyardı.

Ancak tartışmalar yeniden alevlendi…

AKP’Lİ İSİMDEN PAYLAŞIM
Üstelik bu kez Numan Kurtulmuş’un sözleşmeye karşı açıklamalarına karşılık, AKP eski vekili, Tenzile Erdoğan Kız İmam Hatip eski müdürü, Maarif Vakfı yöneticisi, dahası İstanbul Sözleşmesi'ni denetleyen GREVIO’nun üyesi Aşkın Asan da sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

Asan, “İstanbul Sözleşmesine yönelik iddialara karşı değerlendirmelerim” diyerek görüşlerini paylaştı.

Asan sosyal medya paylaşımında, “Sözleşme’nin aile kurumunu zayıflatmak, LGBT’lere yönelik hukuk normu oluşturmak veya teşvik etmek gibi bir amacı yoktur. Üçüncü cinsiyetin tanınması veya eşcinsel evlilikler hiçbir şekilde Sözleşme’nin konusu değildir” diyerek sözleşmeden çekilmemenin gerektiğini vurguladı.

KADEM ÜYESİ ALTUN, TÜRGEV BAŞKANI ALTUN’A KARŞI
Tartışmaların en ilginç boyuta ulaştığı nokta ise TÜRGEV’in İstanbul Sözleşmesine karşı yaptığı açıklamayla oldu.

TÜRGEV açıklamasında, İstanbul Sözleşmesinin adını vermeden “Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı olarak biz de giderek belirginleşen bu dayatmaya karşı net duruşumuzu ortaya koyuyoruz. İnsanlığı tehdit eden, toplumların taşıyıcı unsuru olan aileyi yok ederek toplumsal çözülme ve çürümeyi hızlandıran, gençlerin ve çocukların anlam dünyalarını alt üst ederek onları bedensel ve ruhsal olarak yaralayan bu olguyu bir norm olarak asla kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamayı da TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanı Fahrettin Alltun’un eşi Fatmanur Altun sosyal medya hesabından, “Aileyi hedefe koyan ve sistematik bir cinsiyetsizleştirme projesi ile insanlığın geleceğini tehdit eden küresel lobilere karşı sesimizi yükseltelim!” diyerek paylaştı.

Halbuki aynı Fatmanur Altun’un yönetiminde bulunduğu KADEM, daha birkaç gün önce yaptığı açıklamada çok sert ifadelerle sözleşmeye karşı çıkanlara tepki gösterdi. KADEM de o açıklamasında, “Bu sözleşmenin eşcinsel yönelimlerin meşrulaşmasına sebep olduğunu iddia etmek ise en hafif tabirle kötü niyetliliktir” diyerek gelen eleştirilere yanıt vermişti.

Söz konusu paylaşımların ardından İstanbul Sözleşmesinin hem iktidara yakın medyada, hem AKP içerisinde hem de Saray’da farklı düşüncelere ve tartışmalara neden olduğu anlaşıldı.